tisdag, september 19, 2006

En ny partiledning


Jag hoppas att det är kompetens och inte kön som kommer att vara avgörande när en ny partiordförande väljs. I så fall kommer nästa ordförande med säkerhet att vara en kvinna.

Göran Perssons avgång som partiordförande är inte oväntad och det är ett klokt beslut. Med facit i hand är det lätt att säga att han borde avgått tidigare, men samtidigt är vi alla smärtsamt medvetna om att den tilltänkta efterträdaren rycktes ifrån oss alldeles för tidigt.

Nu ska en ny ordförande väljas. Marta Axner är en av dem som resonerar kring vad som kommer att krävas. Själv pekade jag ut Carin Jämtin som min favorit redan i början av året. Jämtin är en god kandidat men under året har Wanja Lundby-Wedin stärkt sin ställning i mina ögon.

Wanja Lundby-Wedin sitter inte i riksdagen. Det är en svaghet som kan vändas till en fördel. Som partiordförande utanför riksdagen får hon tid och utrymme till att bedriva oppositionspolitik på gator och torg, på arbetsplatser och bland människor runt om i landet. Hon kan tala med människor och lyssna till människor. Socialdemokratin kan pånyttfödas som ett folkrörelseparti och stå starkt rustade i valrörelsen 2010.

Dessutom – då Lundby-Wedin inte sitter i riksdagen – behövs någon annan som talesman i riksdagen. Det skulle kunna vara ett uppdrag som passar Pär Nuder.

En liknande roll får Margot Wallström om det är hon som blir partiordförande. Även Wallström skulle bli en duglig ordförande. Både Lundy-Wedin och Wallström är unga nog att både leda socialdemokratin till regeringsmakten i valet 2010 och i valrörelsen 2014.

En partiordförande utanför riksdagen skulle möjligtvis agera lite som en partisekreterare traditionellt gjort. Det ger i sin tur en lite annan uppgift till en socialdemokratisk partisekreterare som helt kan koncentrera sig på partiets interna organisation. Det finns ett behov av förnyelse och utveckling även av partihögkvarteret på Sveavägen 68 och jag tror att en Håkan Juholt eller en Urban Ahlin skulle vara kraftfulla nog att genomföra en sådan förnyelse.

Om socialdemokratin är redo för ett generationsskifte finns som jag tidigare nämnt Carin Jämtin. Och även om det blir Lundby-Wedin eller Wallström som väljs så kan Jämtin mycket väl vara en kandidat nästa gång en partiordförande ska väljas framåt 2020.

Bilden på Wanja Lundby-Wedin kommer från LO:s hemsida

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Wanja Lundby-Wedin, socialdemokraterna och politik

1 Comments:

Anonymous Tjelvar said...

Hej Martin! Bara en enda liten kommentar: du skriver att "både Lundy-Wedin och Wallström är unga nog att både leda socialdemokratin till regeringsmakten i valet 2010 och i valrörelsen 2014". Vid de två valen är Wanja 58 respektive 62 år, Margot är två år yngre. Visst är både Margot och Wanja bra partiledarkandidater, men de innebär knappast något generationsskifte.

fredag, 22 september, 2006  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home