tisdag, juli 05, 2005

Borgerlig sjukvårdspolitik på DN-debatt

En av den borgerliga maktpaktens arbetsgrupper skrev igår en artikel på DN-debatt. De har hittat på ett eget mått på hur framgångsrik vården är. Kd brukar ofta återkommande redovisa antalet sängar på sjukhusen som ett mått på tillståndet i vården. De bortser då naturligtvis från att vården utvecklats så att människor blir friska och kan vara hemma istället för att vara sjuka och ligga på sjukhus.

Varken Kd:s räknande av sängar eller de borgerliga jämförelsetalen säger så mycket om vårdens resultat. Sådana har redovisats tidigare av Sveriges Kommuner och Landsting i en artikel och i en rapport och av OECD – men då har säkert inte resultatet fallit borgarna i smaken. Borgarna väljer därför att mäta – och nästan enbart tala om – hur många som väntar medan det egentligen är mer relevant att tala om vad som uppnås gällande exempelvis spädbarnsdödlighet (Sverige trea i världen), medellivslängd (sexa i världen) om vården är tillgänglig för alla.

Varför gör då borgarna så här? Ja, av deras retorik att döma är det ett överordnat mål att någon annan än landstingen ska äga så mycket som möjligt av sjukhusen, vårdcentralerna och de andra delarna av sjukvården. Då behöver det ett enkelt ersättningssystem som bygger på antal läkarbesök, antal operationer och liknande – ett system som räknar pinnar i statistiken. Ett sådant borgerligt system drabbar de som lider av sådant som inte är lätt att diagnostisera, ställa i kö och åtgärda och därför säger de inget alls om psykiatri i sin debattartikel.

Det är mycket svårare att göra ett ersättningssystem där sjukvårdsproduktionen får betalt efter hur friska människorna är – eller det är uppenbart för svårt för de borgerliga partierna som därför måste hitta på egna index. Det har de tidigare gjort i ett timbrostött ”vårdkvalitetsindex” som Lisa Pelling bloggat om.

Och köerna då? Det finns ett enkelt sätt att ta bort allt väntande i vården. Det är att göra det så dyrt att använda vården så att man inte vill eller har råd att betala, för det finns ju ingen som köar till något som man ändå inte kommer att vilja betala för. Moderaterna flaggar i sitt nya sjukvårdsprogram Rätt vård i tid (som jag just nu inte lyckas hitta på deras hemsida och därför inte kan länka till, men som jag har i pdf-format på min egen dator) för just en sådan lösning.

3 Comments:

Blogger Martin Tunström said...

Hej, du skulle inte kuna citera (och ge sidhänvisning) i skriften "Rätt vård i tid" där Moderaterna pläderar för "att göra det så dyrt att använda vården så att man inte vill eller har råd att betala".

måndag, 11 juli, 2005  
Blogger Martin Tollén said...

Det förs ett resonemang under rubriken "Skatter och avgifter". Bland annat sägs:
"Användningen av vårdavgifter måste vägas mot andra ransoneringsmetoder, exempelvis köer"
Eller i klartext, om avgifterna är för låga kan det vara så många som efterfrågar vården att köerna blir långa. Så långt är resonemanget i sak riktigt, men moderaterna är väldigt tydliga med att det är köer de i så fall ser som det stora problemet.

Det understryks när de forsätter:
"Vi gör bedömningen att en viss höjning av patientavgifterna är befogad. Detta dels för att stärka sjukvården ekonomiskt, dels för att patientavgifter har en viktig funkion att fylla som styrinstrument för att uppnå en rimlig vårdkonsumtion. Att genomföra en höjning av högkostnadsskyddet i den öppna vården och att förändra högkostnadsskyddet i läkemedelsförmånen är nödvändigt."

Det vill säga, dagens (låga) avgift måste höjas för att uppnå "en rimlig" vårdkonsumtion. För att det ska få effekt måste också högkostnadsskyddet vara högre. Dessutom slår moderaterna fast att avgifter ska ses som en del av finansieringen av sjukvården medan det för oss socialdemokrater är viktigt att enbart se avgifter som ett av flera styrinstrument. Vi håller fast vid att sjukvården ska finansieras via skatten.

måndag, 11 juli, 2005  
Blogger Martin Tollén said...

Sidhänvisning var det också, stycket om "Skatter och avgifter" finns på sidan 20 och 21 i den version av "Rätt vård i tid - Moderat politik för en bättre fungerande hälso- och sjukvård" som jag har (mars 2005).

måndag, 11 juli, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home