tisdag, januari 20, 2009

Kungen av Amerika

Idag installerades Barack Obama som USA:s 44:e president. Det amerikanska folket valde den person de ansåg var bäst lämpad att vara statschef. Så hade det inte behövt vara.

USA:s första president George Washington blev en gång erbjuden att bli kung av Amerika. Han tackade nej, men om han tackat ja hade ärvts inom hans släkt. Den amerikanska släktforskaren Megan Smolenyak skriver i en artikel vem som i så fall hade varit USA:s statschef nu. Lite beroende på vilka arvsregler som tillämpats hade det varit Kung Frank II, Drottning Brynda eller Kung Paul I.

De hade i så fall fått ämbetet genom avel och inte genom att de amerikanska väljarna sett dem som den bäst lämpade att företräda dem.

Och en man som Barack Hussein Obama hade inte haft den mista chans att bli USA:s statschef, oavsett hur duglig han skulle varit som det amerikanska folkets främsta företrädare. En svart man av folket gör sig inte besvär.

Det var tur att George Washington tackade nej när han erbjöds att bli kung. De flesta inser hur absurt alternativet med USA som ett arvkungadöme skulle vara. En dag som denna vill vi hellre hylla President Obama än Kung Frank II, Drottning Brynda och Kung Paul I.

Men i Sverige har inte folket möjlighet att påverka vem som ska vara statschef. Det valet görs inte av medborgarna utan ämbetet ärvs oavsett om arvtagaren skulle vara lämplig eller inte. Någon Barack Obama blir inte Sveriges statschef.

Det var över 200 år sedan som George Washington tackade nej till kungakronan och istället blev en av USA:s största presidenter.

Det är dags att Sveriges statschef gör samma sak.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, Barack Obama och republik

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Blue green world

Drakar som flyger över horisonten
USA= förintas (20% tar 50% av jordens resurser)
Sverige-Finland ska bli en supermakt (den sista)
Resten kan utplånas
http://www.bluegreenworder.blogspot.com/

onsdag, 21 januari, 2009  
Anonymous Lotta said...

Nä, sverige ska behålla kung Carl XVI Gustav och sen drottning Viktoria I. Så ska det va i Sverige. Det passar oss!

onsdag, 21 januari, 2009  

Skicka en kommentar

<< Home