lördag, augusti 23, 2008

Vicepresident Joe Biden

Barack Obama har precis bekräftat nattens rykten att Senator Joseph Biden (D-Delawere) kommer att bli Barack Obamas vicepresidentkandidat. Om ryktet stämmer är det ett glädjande val – även om många av de andra kandidaterna som till exempel Tim Kaine och Kathleen Sebelius skulle vara utmärkta val.

När jag satte mig ner för att se vilken av de demokratiska kandidaterna som jag skulle stödja var Joe Biden med i det sista urvalet tillsammans med Barack Obama och Hillary Clinton. Biden var den mest okända av dessa kandidater men det var främst hans uppfattning i många av de sakfrågorna som är viktiga för omvärlden – främst fred, säkerhet och USA:s roll i världen – som stärkte Bidens ställning. Jag skrev då:
Biden is the most unknown of the three, even though he has been in the Senate in an eternity. In a normal American presidential primary – where all serious candidates would be white men in the upper middle age – he would be an outstanding candidate, with his waste experience on international politics. In the WP test I did, he scored best when it was about international issues.

Som vicepresidentkandidat kan han till en viss del kompensera Obamas ringa erfarenhet av nationell och internationell politik. Biden valdes till senaten som 29-åring och har suttit där i 35 år och är bland annat ordförande för utrikesutskottet.

Ytterligare en fördel hos Biden – om han skulle bli vicepresident – är att han knappast har några egna ambitioner att kandidera som president i framtiden. Om Obama är president fram till 2016 kommer Biden att vara 73 år och då kommer Biden knappast att kandidera. Det gör att Bide som vicepresident kan lägga alla sina ambitioner på att Obamas presidentperiod ska vara så framgångsrik som möjligt och inte behöver ta hänsyn till hur det påverkar möjligheterna för hans egna framtida karriär.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Biden, presidentvalet och USA

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home