söndag, juni 08, 2008

Åsikter för plaskdammar

I fredags var det – som så ofta den senaste tiden – en varm och solig dag. En sådan dag är svalkande vatten välkommet, men i Linköping är det dåligt med sådant. Så behöver det inte vara.

I femtio år har plaskdammarna – plaskis – varit lekplatser för barnen i Johannelund, Vallen och Åbylund. Under de senaste åren har plaskis blivit mer och mer slitna. Vi linköpingsbor står inför valet att utveckla plaskis för framtiden eller att avveckla dem.


För ett år sedan uppmanades vi i Valla socialdemokratiska förening av boende i området att engagera oss för plaskdammarnas bevarande. Ett tusental namn samlades in som överlämnades till den borgerliga ordföranden i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden. Det fick ingen effekt.

Under den varma och soliga nationaldagen stod Valla s-förening återigen vid plaskdammen i Valla. Det grillades korv, fiskades fiskdamm och samtalades mellan människor. Unga och gamla vallabor samlades vid den torrlagda plaskdammen.


Och istället för en traditionell namninsamling samlades det in argument för plaskdammen. Det var många tänkvärda ord som skrevs – några exempel:

– 2 barn, 4 barnbarn, 2 barnbarnsbarn som alla plaskat i denna damm. På 50-60-talet fanns även duschar att svalka sig under. Synd och skam om den här oasen för alla barn ska försvinna!

– Vi har tre barn och det är inte lätt att hinna åka till något bad som kräver bil eller buss. Låt våra barn plaska & blöta sig som vi barn har gjort har gjort sedan många år tillbaka.

– Herr Demirok! ”Vanliga människor” måste ju ha någonstans att bada.

- Kan inte våra barn , ungdomar & gamla få njuta av att svalka sig eller simma. Tänk även på alla fritidsbarn som kan få simm a& njuta även att föräldrar måste jobba. Alla dagis som också behöver få leka & plaska.

– Plaskis har varit en naturlig samlingsplats för alla och det skulle vara jättesynd om den försvann. Har själv en tre veckor gammal dotter som jag hoppas verkligen att vi kan badda i Plaskis nästa sommar.

– Vatten är liv. Missunna oss inte en oas i storstaden.

– Hur ska vi ta oss ner till Stångån med 4 små barn? Vi som har en så fin park här med lekplats och gräsmattor. Vi saknar våran ”PLASKIS”! Tänk efter – före!

– Ett bra argument för att behålla barnfamiljer i Valla med omnejd.

– Gör storstaden mer levande, även under sommaren.

– Jag tycker att området ska kulturmärkas i likhet med dom små stugor som stora arkitekter har byggt & finns bevarade lite varstans i landet.

– Området bebos av mycket barnfamiljer som skulle nyttja området mer om det fanns vattne i dammen. Det skulle ge möjlighet för alla åldersgrupper att mötas och umgås. Planer på vattenlek riktar sig till begränsade åldersgrupper. Det ena utesluter inte det andra.

– Det borde vara vatten i plaskdammen för att man kan simma och bada då. & så är det ju bra om man inte behöver något för att bada – Isak 7 år

– En stad av Linköpings dignitet borde kunna hålla plaskdammen i fullgott skick.

– Att hålla plaskdammen igång gör många människor glada! Inte bara barnfamiljer! Eftersom jag bor i närheten kan jag jämföra med tiden före & efter plaskdammens varande. Här kan bli en naturlig samlingspunkt på sommaren för de som inte har en sommarstuga att åka till, både gamla & unga. Det är tillgängligt för rullstolsburna – ett plus! Satsa på den här mötesplatsen / utflyktsmålet!

– För alla barn med familjer som inte har möjlighet att ta sig ut och bada på annat håll.


Utan vatten i plaskdammen fick det bli torrsim istället. Det är inte riktigt lika kul…

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Linköping och plaskdammar

Etiketter: