söndag, december 04, 2005

Vem diskriminerar?

I lördags var jag på ett seminarium med LO:s vice ordförande Erland Olausson. Seminariumet handlade om kollektivavtalen och det gick naturligtvis inte att undvika att diskussionen kom in på fackföreningsrörelsens inställning till arbetskraft från andra länder.

Det är märkligt att fackföreningsröreslsen framställs som främligsfientlig då de kräver att ingen ska ha sämre lön för att de kommer från ett annat land. Om ett företag skulle anställa 10 letter och betala dem hälften av den lön de betalde sina svenska anställda skulle de säkerligen beskyllas för diskriminering. Om ett företag istället anlitar ett annat företag som betalar sina letter hälften av de svenska lönerna ska det enligt kritikerna av fackföreningsrörelsen vara facket som är dskriminerande då de protesterar.

Ibland argumenteras för att vi ska acceptera skillnader beroende på vilket land kommer från. Jag tror det har tillämpats en gång tidigare - i apartheidtidens Sydafrika där färgade fick arbeta enligt de avtal som gällde i deras "homelands". Är det i 1980-talets Sydafrika "liberalerna" på DN hämtar sin inspiration?

Erland Olausson har tagit upp delar av det hand pratade om i en artikel i Norrköpings Tidningar.