tisdag, november 03, 2009

Grattis LFC

I lördags såg jag Linköping FC utklassa Umeå och i söndags blev det klart att de vunnit årets allsvenska i fotboll. Det är roligt och det är välförtjänt.

LFC – eller Kenty som de hette då – var tidigare ett lag som åkte jojo upp och ner i allsvenskan. Den stora förändringen inträffade när laget inledde sitt samarbete med LHC och ett målmedvetet och metodiskt arbete påbörjades för att bygga ett europeiskt topplag.

Nya spelare rekryterades varje säsong; först för att fylla luckor i förstauppställningen och sedan för att konkurrenskraftiga alternativ på alla platser. Genom samarbetet med Linköping Kenty DFF kunde unga lovande talanger rekryteras och utvecklas. Förra säsongen var LFC det allsvenska lag med flest stjärnor och till den här säsongen kan laget nästan sägas vara komplett.

Målmedvetet och metodiskt är också en beskrivning på LFC:s spel den här säsongen. Trots alla de stjärnor som spelade i laget förra året var det svårt att förstå lagets spelidé. Det var som om tränaren inte trodde att de spelarna han hade till sitt förfogande skulle klara av att föra en match. Det ändrades till detta år när Magnus Wikman blev tränare och han var det som behövdes för att laget skulle förvandlas från ett topplag till ett guldlag.

Under årets första matcher var det trevande; osäkra passningar i backlinjen som till resulterade i baklängesmål. Ju längre säsongen pågick, desto bättre lärde sig spelarna spelet och desto mer uppträdde de individuella stjärnorna som ett sammansvetsat lag. Bollen hölls inom laget och om det inte gick att passa framåt till någon lagkamrat passades den åt sidan eller bakåt. Allt som oftast öppnades sedan den offensiva möjligheten de letade efter.

Nu har klubbens målmedvetna satsning och lagets metodiska spel belönats med en fantastiskt framgångsrik säsong. Vinst i supercupen, seger i svenska cupen och guld i allsvenskan. Och det är inte över ännu; på onsdag är det kvartsfinal i Champions league mot världens kanske bästa klubblag, tyska Düisburg och nästa onsdag är det returmöte, på ”hemmaplan” på Nya Parken i Norrköping. Kan det vara mer passande än att Östergötlands bästa fotbollslag får visa upp sig i hela länet?!

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home