måndag, augusti 30, 2010

Jag tjatar om Ostlänken

Idag kom nya signaler om vad det innebär för Östergötlands utveckling om Ostlänken inte byggs. Trafikverket fördelar tågtiderna på Södra Stambanan genom Östergötland och eftersom fler fjärrtåg ska gå mellan Stockholm och Malmö blir det sämre tider för pendeltågen.

Förra helgen lyssnade jag på vårt socialdemokratiska toppnamn till kommunen, Lena Micko, när hon debatterade med centerpartiets kommunalråd. Han förlöjligade socialdemokraternas engagemang för Ostlänken med att han tyckte projektet hade ett spännande namn när han var barn... Moderaternas toppnamn till kommunen säger att han hellre väljer Förbifart Stockholm än Ostlänken. Moderaternas toppnamn på den östgötska riksdagsvalsedeln, Gunilla Carlsson, är "trött på allt tjat om Ostlänken". Den moderate finansministern Anders Borg säger att Ostlänken inte kommer att byggas "någonsin" om han får bestämma.

Och samtidigt trängs pendeltågen bort från spåret mellan Norrköping, Linköping och Mjölby. Östergötland får sämre förutsättningar att växa och utvecklas. Moderaterna lovar skattesänkningar för de som har det allra bäst och de rödgröna lovar att börja bygga Ostlänken.

Nu är valet ditt. Fler missade chanser med borgarna eller investering för utveckling med socialdemokraterna!

Etiketter: ,

tisdag, augusti 10, 2010

Resande i Fjärde storstadsregionen

Idag har högeralliansens kommunpolitiker i Linköping och Norrköping gjort ett utspel om hur de vill förbättra möjligheterna till resande mellan städerna. Så mycket nytt är det inte i utspelet - tjänstemännen på Östsam och Östgötatrafiken väckte idén för några år sedan och när vi i regionalpolitiska beredningen diskuterat kollektivtrafikens utveckling har den långsamma resan ut och in i de större städerna setts som ett av de stora förbätringsområdena.

Jörgen Rundgren (m) lovar på sin blogg "i samarbete med Östgötatrafiken utöka pendeltågstrafiken på tidiga vardagsmorgnar, kvällar och helger. Fler orter i regionen ska knytas till pendeltågssystemet. Innan kapaciteten på järnvägen utökas måste man se över möjligheterna för fler expressbussar och utökad kapacitet på E4an."

Problemet för de borgerliga kommunpolitikerna är att landstinget finansierar den regionala trafiken och den borgerliga majoritetet i landstinget har i budget som sträcker sig till 2014 inte ens tillräckligt med pengar för att betala för redan beslutade (!) åtgärder.

Och i borgarnas landstingsbudget finns inga andra pengar att ta. Trots att de under varje år misslyckats grovt med att hålla sin budget har de röstat igenom en budget med 0 (noll!) kronor i marginal.

Vallöftet från borgarna i Linköping och Norrköping är alltså att borgerliga politiker i landstinget ska göra någonting som de inte har några pengar till!

Vi socialdemokrater går till val på ett regionalpolitiskt program som är bra och som kan finansieras.

Etiketter: ,

tisdag, augusti 03, 2010

Moderaternas försök att skrämma saabare

Christian Gustavsson - en av moderaternas kandidater till kommunfullmäktige i Linköping - tar avstamp i en rapport från moderaterna i Stockholm och hotar med stora nedskärningar för mig och mina arbetskamrater på Saab om vi får en socialdemokratiskt ledd regering.

Enligt rapporten kommer besparingar på sex miljarder per år att genomföras. Dessa siffror stämmer inte med den rödgröna budgeten och för att komma upp i dessa belopp används en del kreativt räknande och en del direkt felaktiga påståenden.

Bland annat räknas den höjda koldioxidskatten och borttagendet av den generella rabatten på att anställa ungdommar med som kostnadsökningar för försvaret. Moderaterna mörkar att försvarsmakten kompenseras på samma sätt som alla andra myndigheter för skatteförändringar som ökar deras kostnader.

Den allra största påstådda "kostnadsökningen" är ett återinförande av den allmänna värnplikten som efter hastigt utredande har ersatts med en yrkesarmé. Nu finns det inget sådant förslag från de rödgröna - i den gemensamma försvarsöverenskommelsen sägs att en förutsättningslös översyn kommer att göras efter ett år. Då finns också större kunskap om hur stora kostnaderna för ett yrkesarmé verkligen är.

Den rödgröna försvarsöverenskommelsen kan laddas ner här. Den gemensamma budgeten - med skrivningar om försvaret på sidorna 76-77 - finns här.

Etiketter: ,