lördag, augusti 23, 2008

Vicepresident Joe Biden

Barack Obama har precis bekräftat nattens rykten att Senator Joseph Biden (D-Delawere) kommer att bli Barack Obamas vicepresidentkandidat. Om ryktet stämmer är det ett glädjande val – även om många av de andra kandidaterna som till exempel Tim Kaine och Kathleen Sebelius skulle vara utmärkta val.

När jag satte mig ner för att se vilken av de demokratiska kandidaterna som jag skulle stödja var Joe Biden med i det sista urvalet tillsammans med Barack Obama och Hillary Clinton. Biden var den mest okända av dessa kandidater men det var främst hans uppfattning i många av de sakfrågorna som är viktiga för omvärlden – främst fred, säkerhet och USA:s roll i världen – som stärkte Bidens ställning. Jag skrev då:
Biden is the most unknown of the three, even though he has been in the Senate in an eternity. In a normal American presidential primary – where all serious candidates would be white men in the upper middle age – he would be an outstanding candidate, with his waste experience on international politics. In the WP test I did, he scored best when it was about international issues.

Som vicepresidentkandidat kan han till en viss del kompensera Obamas ringa erfarenhet av nationell och internationell politik. Biden valdes till senaten som 29-åring och har suttit där i 35 år och är bland annat ordförande för utrikesutskottet.

Ytterligare en fördel hos Biden – om han skulle bli vicepresident – är att han knappast har några egna ambitioner att kandidera som president i framtiden. Om Obama är president fram till 2016 kommer Biden att vara 73 år och då kommer Biden knappast att kandidera. Det gör att Bide som vicepresident kan lägga alla sina ambitioner på att Obamas presidentperiod ska vara så framgångsrik som möjligt och inte behöver ta hänsyn till hur det påverkar möjligheterna för hans egna framtida karriär.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Biden, presidentvalet och USA

Etiketter: ,

torsdag, augusti 14, 2008

Sandlådekrigets vinnare: Paris Hilton

John McCains presidentvalskampanj följer den traditionella republikanska traditionen att ägna sig åt hänsynslös smutskastning åt sina motståndare. Ett tag lanserades en tv-reklamfilm per dag som – mer men oftast mindre sanningsenligt – pekade på svagheter och brister hos Obama,

Ett klassiskt knep är att ta en av motståndarens styrkor och försöka göra den till en svaghet: i Obamas fall är det hans kändisskap och rockstjärnegenomslag. I till exempel denna reklamfilm placeras Obama i ett mindre smickrande sällskap som genomsnittsväljaren i USA knappast skulle vilja ge förtroendet att vara överbefälhavare och styra i Vita huset.Nu tycker jag att den här tv-reklamen snarare visar det som kan vara en av McCains svagheter; som 72-åring (eller är det 73?) finns det en del frågetecken om han är tillräckligt mycket med i världen för att klara av att vara president. Och hur mycket är man med i världen om man kommer viftande med Brittney Spears? Hon är sååå 2007!

Obama har till stor del stått över McCains angrepp, men har nu valt att svara i sin senaste tv-reklam. Den vändningen i kampanjen är inte till Obamas fördel. Han har kampanjat som en annan slags politiker, som kan föra med sig förändring i Washington genom att bedriva politik på ett nytt sätt. Genom att svara McCain med samma gamla republikanska mynt riskerar han en av sina största styrkor.I sandlådekriget mellan McCain och Obama väljer Paris Hilton att göra sitt eget inspel. Lite oväntat är det hon som framstår som den största statsmannen i konkurrensen…

See more Paris Hilton videos at Funny or Die

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om politik, reklam, Obama, McCain och Paris Hilton

Etiketter: ,

söndag, augusti 10, 2008

Not Alex

MoveOn.com lanserade för en tid sedan en tv-reklam som tar sikte på John McCains uttalande att USA kanske ska stanna i Irak i 100 år. Filmen tar tag i magen och kramar den...Andra bloggar om politik, reklam och McCain

Etiketter: , ,