onsdag, februari 20, 2008

Wisconsin avslöjar varför Obama vinner

Jag har haft ganska många fel när jag försökt förutsäga vad som kommer att hända i nomineringsprocessen. Jag trodde att demokraternas primärval skulle vara avgjort efter supertisdagen medan republikanernas knappast ens skulle ha börjat. Jag trodde också att Clinton skulle vara den som säkrade nomineringen, bland annat för att Obama inte skulle klara sig hela vägen genom kampanjen utan att göra minst ett förödande misstag. Det misstaget har (ännu) inte kommit.

Jag underskattade totalt John McCain efter det att hans kandidatur kollapsat i somras. Jag förutspådde efter Iowa att det fortfarande skulle vara en helt öppen kamp hos republikanerna efter 5 februari men nu har McCain avgjort hela kampen. Jag trodde att Clinton skulle skaffa sig en så stor marginal av delegaterna till partikonventet att den kampen skulle ta slut men istället verkar det snarare som om Obama med tiden kommer att vinna och att Clinton i bästa fall kan hoppas på att kampen avgörs på partikonventet i Denver i slutet av augusti. Och precis som alla andra trodde jag att Obama skulle vinna stort i New Hamspshire men där tog Clinton en överraskande vinst. Nu är jag så härdad att jag nog inte kommer att överraskas av några överraskningar...

Efter supertisdagen var det mer väntat att februari skulle bli en tung månad för Clinton. Förutsättningarna i de staterna som röstade talade för Obama och han har också tagit tio raka segrar. Clinton hoppas kunna vända kampen till sin fördel med vinster i de stora staterna Texas och Ohio 4 mars och misslyckas hon i någon av dem är kampen över.

Med vägledning av vallokalsundersökningen i South Carolina 26 januari förutsåg jag att Clinton skulle lyckas vinna nomineringen. Nu sticker jag på nytt dumdristigt ut hakan och menar att vallokalsundersökningen i veckans primärval i Wisconsin visar att det är Obama som är på väg att säkra nomineringen.

Clintons styrka har varit stödet hos några nyckelgrupper i det demokratiska partiets: människor utan högre utbildning, låginkomsttagare, kvinnor, vita. Det är stora grupper och med trygga segrar över Obama i dessa grupper skulle vinsten bli hennes. Det var också det som South Carolina visade. I primärvalen i Virginia och Maryland gjorde Obama bra ifrån sig i dessa grupper men det kunde varit en tillfällig seger. Wisconsin visar dock att det inte är så; Obama har nu så starkt stöd även i dessa grupper att det inte kommer att bli möjligt för Clinton att ta in hans försprång. Det är snarare mycket som tyder på att Obamas ledning växer och att Clinton kan tvingas kasta in handduken redan i början av mars.

Så nu vet ni hur det kommer att gå!

Eller hur det inte kommer att gå…

PS Katrine Kielos lyckas på ett enkelt formulera den känslan som gör att jag själv tror att Clinton nu skulle vara en ännu bättre president än Obama.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, primärval, Obama, Clinton och Wisconsin

Etiketter: , , , ,

torsdag, februari 14, 2008

Orginalet - och ett annat orginal

Latin Kings satte musik till ett tal av Olof Palme, men jag tycker att amerikanerna tar den genren till en annan nivå. Den här musikvideon (obs, det är inte Obama girl!) är ett tecken på Barack Obamas rock-star-impact och en del av förklaringen till att han lyckas entusiasmera en hel generation.Demokraternas presidenkandidat – oavsett om det är Obama eller Clinton – verkar få möta republikanen John McCain. Det finns en satirisk musikvideo som bygger på hans tal också. Det vore fel att beskylla McCain för att härma Obama. Han är annorlunda. Även om Obamas video är orginalet så är McCains – tja, ett annat original?Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, presidentvalet, USA-valet 2008 , Barack Obama och John McCain

Etiketter: , ,

lördag, februari 09, 2008

Vänner vinner över bloggen

Så mycket att blogga om, både i den amerikanska primärvalskampen och i den östgötska landsingspolitiken. Men samtidigt ett arbete att sköta och en massa möten att springa på alla kvällar - jag har inte hunnit flytta in mer än fyra kuddar och lika många vinglas i min nya fina lägenhet. Det blir inte något bloggat nu heller eftersom jag ska åka iväg till stockholmstrakten för att träffa sällan sedda vänner.

Etiketter: