tisdag, september 18, 2007

Kompromisspolitik

Jag tycker regeringen ska få ett erkännande när de kommer med kloka förslag. Höjningen av skatten på bensin är ett sådant klokt förslag.

Det är lite märkligt att när regeringen för en gångs skull gör något bra så vill ingen ha äran för det. Kristdemokraterna menar istället att de gett mig sig på grund av alliansregarandets krav på kompromisser. De hade som ni säkert kommer ihåg lovat sänkt bensinskatt i valet.

Så om kd nu varit tvugna att kompromissa undrar jag vilket borgerligt parti som är bensinskattehöjarpartiet? Jag menar, om inget borgerligt parti propsat på högre bensinskatter hade det inte blivit mycket höjning av kd:s kompromissande, eller hur?

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om kristdemokraterna och bensinskatt

Etiketter:

söndag, september 16, 2007

Retorik och verklighet

Via Johan Sjölander ser jag att Ali Esbati noterar borgerlig retorik och politik. Läsvärt.

17 september är det ett år sedan borgarna vann valet. Jag ska försöka återkomma med lite funderingar om hur det gått i Linköping.

Etiketter:

En bra senatsvecka

I amerikanska kongressvalet 2006 lyckades demokraterna återerövra majoriteten i senaten – om än en mycket knapp majoritet som blev ännu tunnare då Tim Johnson (D-SD) drabbades av hjärnblödning och först nyligen börjat tjänstgöra.

Det naturliga målet för republikanerna 2008 borde vara att försöka återta majoriteten men det finns ingen som räknar med att de kommer att lyckas. Istället handlar alla spekulationer om hur mycket demokraterna ska lyckas utöka sin majoritet. Det finns till och med ett litet hopp om att demokraterna ska lyckas skaffa sig en filibuster-säker majoritet på 60 senatorer.

Den senaste veckan har allt gått demokraternas väg.

Först meddelade den tidigare guvernören i Virginia Mark Warner – att han ska kandidera till den tomma senatsplatsen. För republikanerna väntas ett smutsigt primärval mellan en konservativ och en ännu konservativare kandidat. Warner förekom tidigare i spekulationerna som en eventuell demokratisk presidientkandidat.

I New Hampshire meddelade också en tidigare populär guvernör – Jeanne Shaheen – att hon tar sig an den sittande republikanska senatorn. Valresultatet i New Hampshire 2006 kan närmast beskrivas som en demokratisk revolution då missnöjet med irakkriget fick republikanerna att förlora det mesta som gick att förlora och demokraterna att få en starkare ställning än vad de haft sedan 1874! Opinionsmätningar visar Shaheen med en ledning på 20 procentenheter.

Alaska är en traditionellt stabil republikansk stat och Ted Stevens har suttit i senaten sedan senaste istiden ungefär. Den senaste tiden har han fått stå ut med korruptionsanklagelser och förra veckan trädde ett vittne fram som erkände att han betalat $ 400 000 till Stevens. Stevens hävdar envist att han kommer att kandidera för ytterligare en mandatperiod 2008 (om han vinner är han en bit över 90 år gammal då den mandatperioden är över) och i så fall har demokraterna goda chanser att vinna en stat som där de egentligen aldrig ska ha en chans. Möjligheten ökar ännu mer om den demokratiske borgmästaren Mark Begich i Alaskas största stad Anchorage ställer upp som kandidat.

I republikanska Nebraska har Chuck Hagel meddelat att han inte ställer upp för omval och alla förväntar sig att den tidigare populäre demokratiske senatorn Bob Kerrey ställer upp. I så fall är det ytterligare en stat i det republikanska kärnlandet som republikanerna måste satsa stora resurser på för att ha en chans att behålla platsen. Även i Colorado pensionerar sig den republikanske senatorn och demokratisken Mark Udall är favorit.

Ytterligare minst fyra vinster krävs för att demokraterna ska komma upp i 60 senatorer. Tre republikaner är uppe för omval i stater där demokraterna traditionellt är starkare än republikanerna: Maine, Minnesota och Oregon. New Mexico brukar väga jämt mellan demokrater och republikaner och där förföljs den republikanske senatorn beskyllningar om inblandning i en smutsig affär där åklagare sparkats för att de inte granskat några demokrater så hårt som republikanerna velat.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2008 och senaten

Etiketter: ,

onsdag, september 12, 2007

Klotter

Tribute to Anna (och till mig också...)
Klotter på Manhattan, New York city

Etiketter: ,

lördag, september 08, 2007

Homecoming

Hemma i tryggheten – i alla fall på Arlanda – efter en händelselös flygresa hem. Det enda missödet var att det inte fanns en enda brevlåda på hela Newark International Airport men det klarades av med hjälp av en taxichaufför som förhoppningsvis postar vykorten jag gav honom. Jag testade till och med ärligheten i centrala Newark genom att lämna bilen olåst medan jag åt lunch utan att någonting försvan. USA är lite gulligt när tanten på McDonalds gav mig min sallad med ett "Here you're sweetheart".

På planet lyckades jag sova nästan fyra timmar och vaknade bara till en enda gång. Det betyder att tidsomställning nästan är avklarad redan.

När jag lämnade tillbaka min hyrbil konstaterade jag att jag kört 180 – svenska – mil bland New Yorks berg och skogar (okej, några av dem milen var i den gigantiska förstad som New Jersey är). Det är i alla fall skönt att vara hemma hos min cykel på östgötaslätten.

Jag har fått frågan varför jag inte lyssnade på amerikansk radio istället för att tjata sönder cd-skivorna jag hade med mig. För det första var det passande musik jag hade: The Essential med Simon & Garfunkels och deras klassiska konsert i Central Park, Bruce Springsteens Greatest Hits och The Seeger Sessions, The Best of Bob Dylan, Neil Yongs Harvest. För det andra försökte jag lyssna på radio med stationerna hade ofta kort räckvidd så därför fick jag hela tiden göra nya sökningar. Då landade jag hela tiden hos Bill O’Railys talkshow och den tröttnade jag ganska snabbt på… Särskilt hur han kopplade bort de få kritiska rösterna som ringde in för att kunna göra ner det de sagt utan att riskera att bli emotsagd.

Etiketter:

fredag, september 07, 2007

Turbulent promenad


Svar på Charlottas fråga (om det fungerar att infoga filmer med hjälp av blogger)

Meddela om ni har några problem med att se filmen. Jag lyckas nämligen inte göra det just nu...)

Okej, det verkar vara något svaj med bloggers filmfunktion. Skönt att gamla trygga youtube finns:

Etiketter:

Hotellfrukost?

En av de sakerna jag saknar mest är ordentliga svenska frukostar. Bilden nedan visar motellets frukostbuffé i Lake Placid. Från vänster: (svagt) kaffe, koffeinfritt kaffe, varmt vatten, apelsinjuice, en liten platsförpackning med mjukost, doughnuts, sylt, margarin och slutligen ljust bröd som kändes så uttorkat att det nog bara är tänkt att ätas rostat.

Nu ska jag gå och äta frukost på det här motellet. När jag checkade in lovade de ”coffee and doughnuts”.

Men allt är inte hopplöst; när jag vid ett tidigare besök bodde hos en amerikan som delvis vuxit upp i Tyskland fanns det mjölk och osötad müsli. Kanske kan fler lära sig?

Förhoppningsvis kommer de också att bygga ut mobilnätet även utanför de större städerna.

Andra bloggar om New York och USA

Etiketter: , ,

Gulf

Det finns bensinmackar och så finns det bensinmackar. Min far berättar ibland om när han var ung och arbetade på Gulf i Gränna. Under min långa bilfärd idag krävdes ett depåbesök och i den lilla staden Schoharie mellan Adirondackerna och Catskill Mountains stannade jag vid en mack med den klassiska gulf-logotypen. Det var inte vara logotypen som var gammal och klassisk. Bensinmackföreståndaren utförde själv tankningen av bilarna!Inne i macken var det inte mycket som påminde om våra dagars stormarknader till bensinmackar. Större delen av byggnaden var en verkstad (med en skylt med budskapet att man kunde fixa nästan vilka bilproblem som helst) och i den lilla butiken fanns en ranglig hylla med dunkar med motoroljor, ett litet skrivbord med en dator i ett hörn och en smal bänk med kontokortsläsaren.

Ett gulligt och trevligt litet avbrott i en lång billkörardag.

Andra bloggar om New York och Gulf

Etiketter: ,

50 mil kullar

De flesta av oss tanker säkert på skyskrapor när vi hör New York. New Yorks högsta och äldsta skyskrapor är bergstopparna i det Adirondackerna. Det är en bergskedja – tillika en gigantisk park – i norra delen av delstaten New York.

I förmiddags besteg jag toppen av Whiteface och sedan åkte jag genom Adirondackerna, vidare genom Catskill Mountains närmre New York. Totalt blev det 50 mils bilkörande. Nästan alla milen var på kurviga, kuperade men breda och glest trafikerade vägar som slingrade sig genom dalgångarna i Adirondackerna och Catskills. På vissa ställen har hösten börjat sin färgsprakande vandring nedför bergssidorna och om några dagar kommer skogarna att lysa i gult och rött.

Men nu är jag trött på både bilkörande, skogar och på kullar. Jag längtar hem till min cykel och östgötaslätten.

Dessutom kan jag rapportera att jag lyssnat igenom alla cd-skivor jag hade med mig samt att min hyrbil understyr och saknar låsningsfria bromsar…

Andra bloggar om New York

Etiketter:

Utsikt i molnen

Idag på förmiddagen hade jag tänkt få en fin utsikt över New Yorks högsta bergstoppar i Adirondackerna. Uppför Whiteface Mountain går en bilväg och sedan går det att åka hiss eller promenera den sista biten upp till toppen. Jag åkte upp till parkeringsplatsen nära toppen. Promenerade sedan raskt upp till – molnen. Istället för en bedårande utsikt över Lake Champlain, Lake Placid, New Yorks högsta punkt Mount Marcy och övriga Adirondackerna fick jag se insidan av ett moln. Det var också häftigt, men inte lika häftige som det hade varit om det varit klart.

Andra bloggar om New York

Etiketter:

torsdag, september 06, 2007

OS - offentlig kärnverksamhet?

Inatt har jag sovit i Lake Placid där vinter-OS arrangerades 1932 och 1980. Om det inte varit för OS hade jag kanske inte ens vetat att det finns berg i New York. Nu vet jag att det finns flera olika bergskedjor och Lake Placid ligger mitt i Adirondackerna – en fortsättning på den kanadensiska bergskölden.

När jag letade efter ett ställe där jag kunde övernatta började jag med Lake Placid för att jag visste att det fanns och att det rimligen finns övernattningsmöjligheter där. Hade det inte varit för OS en gång för länge sedan hade jag kanske inte ens varit här.

Att arrangera olympiska spel eller andra stora aktiviteter är inte en offentlig kärnverksamhet. Men det är en investering som samhället kan få avkastning från under en lång tid.

Andra bloggar om Lake Placid och New York

Etiketter: ,

Bagage på vift

Har du råkat ut för att din packning skickats till fel flygfält när du varit ute och flugit? Något liknande har amerikanska flygvapnet lyckats med... Idag berättade amerikanska nyhetssändningar om ett stridsflygplan som flugit över USA med kärnvapen. Det var inte meningen att de skulle vara på planet och ingen hade saknat dem.

Nu är jag lite orolig för vad som ska dyka upp då jag hämtar mitt bagage efter att ha flugit hem på lördag...

Motala i USA?!

Dagen började jag i Burlington. Det är den största staden i Vermont och ligger vid Lake Champlain. På många sätt påminde den om Motala! Ungefär lika stor, på östra stranden av en stor sjö med gator som har utsikt mot vattnet. Dessutom, en hel del Volvo-bilar, trädkantade gator, restauranger med utomhusplatser och caféer.
Andra bloggar om Burlington, Vermont och Motala

Etiketter: ,

onsdag, september 05, 2007

Socialisten från Vermont

Inatt har jag sovit i Burlington, Vermont. New York ligger på andra sidan Lake Champlain och nu tänker jag ta färjan tillbaka dit.

Vermont är inte riktigt som resten av USA, men samtidigt en påminnelse om att hela USA inta är som Texas eller Alabama. Det är inte bara det att det är märkbart kallare än i New Jersey; Vermont representeras också av en socialist i senaten – Bernie Sanders. I senaten deltar han i den demokratiska gruppens arbete och han fick 65 procent av rösterna i senatsvalet i 2006.

Andra bloggar om USA och Vermont

Etiketter:

Albany

Det är inte New York city som är huvudstad i staten New York utan Albany. Albany är en av USA:s äldsta städer, grundad av holländare som Fort Orange på 1640-talet. När jag stannade till i Albany idag slogs jag av mixen av en – i ett amerikanskt perspektiv – gammal bebyggelse och modern arkitektur.
New Yorks administrativa centrum ligger runt Rockefeller Empire State Plaza. I fonden finns delstatskongressen, runt spegeldammen administrationsbyggnader och överallt modernistiska konstverk. Den kanske allra mest spektakulära byggnaden är konserthallen med det självklara namnet The Egg.
Andra bloggar om Albany och New York

Etiketter: ,

Broadway

New York citys mest berömda gata är Broadway. Den skär som en diagonal genom Manhattans rektangulära nät av gator och avenyer. Broadway följer den gamla indianstigen som gick mellan Manhattans sydspets och dagens Albany – 25 mil uppströms Hudsonfloden. Den är en lång sträcka och Broadway ser ut på olika sätt, varav en del skiljer sig från den skyskrapskanjon vi oftast förknippar den med.
Broadway på Manhattan, New York city

Broadway utanför Rhinebeck, Dutchess County, New York

Broadway i Albany, New York

Idag har jag kört ännu längre än Broadway. Jag startade i Poughkeepsie, fortsatte till FDR:s hem och presidentbibliotek, Albany, Cohoen Falls, Prospect Mountain ovanför Lake George för att nu vara framme i Burlington, Vermont.

Andra bloggar om USA, Broadway och New York

Etiketter: ,

FDR och friheten

Medan jag kört genom New York idag har jag lyssnat på radio. På en radiokanal rapporteras att George W Bush funderar på att starta ett institut med inriktning på frihet – liknande Hoover Institute – då han lämnat presidentposten. Där ska bland annat ledare för nyblivna demokratier få utbildning. Utsikten skämmer mig; inte för att frihet är något negativt utan för att jag tror Bush har en begränsad syn på vad denna frihet skulle vara.

Då jag var i Washington DC för ett år sedan hamnade jag av en händelse i FDR Memorial. På en av de monumentala steninskriptionerna citeras från ett av Frankling D Roosevelts tal:
Det är en kontrast mot den endimensionella världsbild som dagens president representerar.

Idag besökte jag FDR:s presidentbibliotek och hem i Hyde Park norr om Poughkeepsie i New York. Det är en påminnelse om att USA är någonting annat än dagens erbarmliga president.
Andra bloggar om USA, Franklin D Roosevelt och frihet

Etiketter: , ,

tisdag, september 04, 2007

Hälsning från en annan planet

UPPDATERAD Vi svenskar översköljs av amerikanska influenser i en sådan omfattning att vår kultur till stora delar är amerikansk. Men ändå, när jag nu kör runt på egen hand i Amerika känns det som om jag är på en annan planet.

Det är jättesvårt att hitta på vägarna för skyltningen är konstig med dålig framförhållning. På motorvägen kan det hänga ner grenar framför vägskyltarna som gör att du inte kan se vad som står. Igår, när jag kom till den första rodellen jag träffat på här, fanns en liten kulle vid rondellinfarten som effektivt skymde sikten för bilar på väg in i rodellen.
Maten är märklig. Det är svårt att få tag på mjölk. Kaffet smakar vatten och vattnet smakar klor. Men frukostarna är nästan värst av allt; enbart engångsartiklar, inklusive knivarna som man delar brödet med. Bröden förresten, det känns så torrt och gammalt att det måste rostas. Om du har tur kan du få flingor och mjölk, men då är flingorna troligen väldigt söta.

Och då är jag ändå i liberala, kosmopolitiska New York!

UPPDATERING Finns det någon som har en vettig förklaring till varför det finns trafikskyltar som förbjuder motorbromsning? SLUT PÅ UPPDATERING

Andra bloggar om USA

Etiketter: ,

Golden Gates moder

Golden Gate-bron i San Francisco är troligtvis världens mest berömda bro. Förebild för Golden Gate-bron är Bear Mountain Bridge över Hudsonfloden några mil norr om Manhattan. Bron är häftig. Den omgivande naturen är häftigare.
Ja, bilden är suddig. Jag glömde ta med mig laddaren till min egen kamera och lånade en av min syster. Den kameran får ibland för sig att ta suddiga bilder (eller så är det en kamera som kräver en någorlunda kompetent fotograf...)

Etiketter:

Vatten till New York city

New York-borna är väldigt stolta över sitt vatten. För att vara en så stor stad har New York väldigt bra vatten, även om det inte går upp mot det fantastiska linköpingsvattnet. Det är härifrån vattnet till New York kommer. New Croton Dam dämmer upp en del av den vattenreservoar som behövs för att hålla staden flytande.
Dammen är 91 meter hög och sägs vara världens näst största byggnadsverk av handhuggna stenar efter Egyptens pyramider.

Etiketter:

Kvalitets-tv

Wow. Jag har installerat mig på ett motell i Poughkeepse, New York, och på tv visar C-SPAN sändningar från labour day-helgens kampanjmöten. Nyss lyssnade jag på Mitt Roomney och nu ska precis Hillary och Bill Clinton börja tala. Varför har inte min kabel-tv-leverantör C-SPAN i sitt grundutbud?

Etiketter: , ,

måndag, september 03, 2007

Meryl and Peter's wedding

Yesterday we were celebrating Meryl and Peter’s wedding. It was a great and moving ceremony for two incredibly people.

Det riktiga Amerika...

Just nu är jag i USA för att i första hand fira brölloppet mellan Peter och Meryl. Jag är i New Jersey och eftersom de båda studerat (och dessutom träffades) i Princeton fick vi en guidning där igår.

Normalt har jag svårt för den eller det som försöker framstå som någonting annat än vad man är. Princeton var ett campus där byggnaderna - även relativt nybyggda - var uppförda i en stil som vi europeer slutade med för ett halv årtusende sedan. Jag borde alltså inte tycka om det.

Men å andra sidan är det väldigt amerikanskt. Och då blir den ytligt sett tillgjorda stilen inte alls tillgjord utan istället väldigt genuin.

Andra bloggar om USA, Princton och arkitektur

Etiketter: ,

söndag, september 02, 2007

Late adaptor

Jag följer med strömmen och finns numera både på facebook och myspace. Myspace meddelar mig att "Martin har 0 kompisar"

Tack för den…

Andra bloggar om facebook och myspace

Etiketter: , ,

lördag, september 01, 2007

På väg i New Jersey

Nu är amerika ett lite osäkrare land, för jag är lös på vägarna. Efter lite kringelkrokar - vi hamnade nästan på Manhattan - har vi tagit oss från Newark till Bordentown i New Jersey. Men vi lunchstoppet passade jag på att köpa en ordentlig vägatlas över Nordamerika...

Etiketter: ,

Amerikanskt mobilnummer

Jag har skaffat ett amerikanskt sim-kort till min telefon, så om ni vill nå mig medan jag är här (tom 6 september) bör ni ringa +1 347 401 29 79. SMS skickas fortfarande enklast till mitt svenska nummer, men allra bäst är det nog att skicka ett mejl.

Etiketter:

Småbarn

På flyget över Atlanten hamnade jag bredvid en liten tvåårig pojke som tillsammans med sin mamma och sina systrar skulle tillbaka hem efter att ha tillbringat sommaren i Sverige. "Kommer du ihåg pappa" frågade mamman tvååringen. Han pekade som svar på mig och sa pappa.

Jag anar oråd och funderar fortfarande på varför Kikki och Håkan placerade mig vid bordet med småbarnsföräldrar på deras bröllopsfest...

Etiketter: