fredag, augusti 31, 2007

Semester

Jag har precis kommit fram till New York (tydligen nästan lika bra som Karlstad) och kommer att vara härikring den närmsta veckan. Jag ska försöka hålla bloggen levande - och att hålla den mer levande än de senaste veckorna kommer inte att vara så svårt...

Etiketter: ,

onsdag, augusti 29, 2007

En lektion i marknadsekonomi

Via Denver Post hittar jag en intressant bloggreflektion. Kort sammanfattning:
I Kina stiger arbetarnas löner eftersom efterfrågan på arbetskraft ökar snabbare än tillgången. I USA stiger inte lönerna, samtidigt som de marknadsälskande arbetsgivarna menar att utbudet av arbetskraft är för lågt.

Så frågan är: vem förstår sig egentligen på det där med marknadsekonomi? Kina eller USA?

Andra bloggar om USA, Kina och marknadsekonomi

Etiketter:

tisdag, augusti 21, 2007

Familjehem

Det är säkert många med mig som under dagen upprörts över rapporten om hur fosterbarn haft det. Rapporten granskar tiden fram till 1980. Säkert har mycket blivit bättre men lika säkert är att många fortfarande far illa.

Det här är barn där samhället – i form av kommunerna – har tagit ett ansvar och därför måste de också leva upp till det ansvaret.

Men kanske ännu allvarligare är alla de fall där kommunerna inte ens tagit ett ansvar att leva upp till. Min egen – högst begränsade ska jag erkänna – erfarenhet visar att de största problemen finns hos barn som inte placerats i familjehem; de som har frånvarande, ointresserade eller helt enkelt inkompetenta föräldrar.

Och visst har jag stött på ett och annat familjehem där jag nästan kommit att tro att de är familjehem på grund av pengarna, men jag har också träffat på barn och ungdomar som i familjehemmet för första gången fått leva i ett tryggt hem med vuxna som engagerar sig i deras utveckling och välbefinnande.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om fosterhem, familjehem och fosterbarn

Etiketter:

söndag, augusti 05, 2007

Klimathotet är personligt

Klimatförändringen innebär inte bara att det blir varmare och regningare somrar och snöfattigare vintrar. Vi drabbas också i högre utsträckning av nya skadedjur som mördarsniglar som helt plötsligt får lättare att överleva de svenska vintrarna.

Men klimatförändringen innebär också en mer direkt påverkan.

Ett exempel är familjen Tolléns båthus vid Vättern utanför Gränna. I vintras flyttade stormen Per det mesta av stranden. Det myckna regnandet har höjt vattenstånden i Vättern och därmed har resten av stranden försvunnit.

Och värre än, vårt gamla båthus har blivit rejält underminerat och vågorna slår in en halvmeter under tröskeln. Sommarens plan – att stötta båthuset genom att gjuta några ton betong under tröskeln – har inte varit möjlig att genomföra på grund av det höga vattenståndet.

Vattendomen för Vättern säger att vattenståndet ska motsvara den nivå som det skulle varit om inte sjön varit reglerad. Det betyder att en ökad nederbörd leder till ett högre vattenstånd – och större problem för oss som vistas längs Vätterns stränder.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om växthuseffekten och Vättern

Etiketter: ,