tisdag, februari 27, 2007

Ansvarskommitten

Idag redovisar ansvarskommittén sitt arbete. Den organisering av det offentliga Sverige som skapades av Axel Oxenstierna för 400 år sedan har setts över. Förutsättningarna ser verkligen annorlunda ut idag än då så en översyn är motiverad. Ansvarskommittén har bedrivit sitt arbete med stor öppenhet; kommitténs ledamöter har åkt runt i landet, deltagit på möten, i konferenser och i den offentliga debatten.

Ansvarskommittén och dess ordförande Mats Svegfors har valt den kloka vägen att koncentrera sig på vilka uppgifter eventuella nya regioner ska ha. Annars har intresset från andra håll varit att få rita kartor över regionerna. Det är därför ironiskt att en landshövding (i den nuvarande svenska samhällsorganisationen regeringens ståthållare eller fogde i länet) för en tid sedan kritiserat ansvarskommittén för att den ritat kartor istället för att diskutera regionernas innehåll. Det säger nog mer om hur lite den landshövdingen själv lyssnat på diskussionerna om framtida regioner…

Vad ansvarskommitténs föreslår att regionerna ska ha för uppgifter borde framgå vid deras redovisning idag. Utifrån de uppgifterna ska nu regioner skapas. För en månad sedan menade jag att Östergötland är rustat för en ny regionindelning.

Det tror jag fortfarande. Hur den regionen ska se ut vet jag inte ännu. Det beror också på vart andra län i Sverige söker sig och de två kanske viktigaste faktorerna är hur långt norrut en skånsk/sydsvensk region sträcker sig och hur stor en Stockholm/mälardalsregion blir. I Sydsvenskan läste jag för två veckor sedan om hur Blekinge och södra Småland orienterar sig söderut. Konsekvenserna av detta kan bli att en östra götalandsregion blir för liten. Då kanske Östergötland ingår i en region bestående av nordöstra Götaland och sydöstra Svealand?

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Ansvarskommitten, Östergötland, regioner och politik

måndag, februari 26, 2007

Stålmannen

George Hincapie kraschade i lördags i inledningen av den näst sista etappen av Tour of California och bröt ett ben i handleden. Vi vanliga dödliga skulle säkert hållit oss borta från cykeln direkt efter det och sett till att bli skjutsade till närmsta akutmottagning. Så icke Big-George. Han hoppas upp på cykeln, jagade ikapp klungan och hjälpte under de återstående 160 kilometrarna sina lagkamrater i Discovery att hämta in en utbrytning. Efter målgång hade han tid att åka vidare till sjukhuset, röntgades och fick vad jag förstår en metallplatta inopererad i armen. Vad säger man? Att cyklister är av stål eller?

Andra bloggar om cykling

söndag, februari 25, 2007

Oscarsgala

Det saknas inte spännande och kompetenta demokratiska presidentkandidater. Clinton, Obama, Richardson och Edwards för att bara nämna några. Men visst finns det utrymme för ytterligare en!? The Goracle

Natten till måndag svensk tid är det oscarsgala i Hollywood. Drömmen är att Al Gores film och klimatförändringen An Inconvenient Truth vinner en Oscar för bästa dokumentär och att Al Gore i sitt tacktal deklarerar att han kandiderar i presidentvalet.

Ja, ja. Det scenariot är alldeles för fantastiskt för att vara verklighet. Men om det någonstans skulle kunna hända så är det väl just i Hollywood?

onsdag, februari 21, 2007

Valla s-förening

Min s-förening, Valla socialdemokratiska förening i Linköping, hade årsmöte idag. Efter fem år slutade jag som ordförande. Jag saknar inte uppdraget ännu, för det var rätt tid att sluta. Men imorgon känns det kanske annorlunda… Jag har i alla fall lovat mig själv att inte lägga mig i men att alltid försöka vara behjälplig och jag hoppas att jag lyckas med det!

Föreningen har utvecklats under de åren jag varit ordförande; en bredare verksamhet, flera utåtriktade aktiviteter, en föryngring av medlemskåren till en sådan grad att vi verkligen behöver föråldras… På det hela taget har vi nu nått den visionen jag hade när jag en dag valdes som ordförande och då är det dags för någon som kan fortsätta utveckla verksamheten att ta över. Själv kände jag att jag riskerade att bli en konserverande kraft och det är ingenting föreningen behöver.

Jag känner mig trygg när jag ser den nya styrelsen. Den är väldigt kompetent med Lena Burlin som ny men samtidigt väldigt erfaren ordförande och flera unga och ambitiösa ledamöter.

På årsmötet antogs riktlinjer för det kommande årets verksamhet som i korthet definierar tre uppgifter för vår stadsdelsförening.
Att vara en möjlighet för de som bor i föreningens område att vara med och påverka samhället
Att agitera för socialdemokratisk politik och våra värderingar gentemot de boende i området
Att arbeta organisatoriskt genom att värva medlemmar till det socialdemokratiska partiet

Trots att jag är nöjd med vad föreningen blivit och stolt över vad den är kan vi förbättra oss på alla områden. Jag tror den nya styrelsen består av rätt personer för att leda det arbetet och involvera föreningens medlemmar i det. Jag tänker i alla fall vara så behjälplig jag kan.

Egentligen hade jag mer utförligt tänkt utveckla mina tankar om s-föreningars roll och modernt lokalt folkrörelsearbete, /men klockan är alldeles för mycket för en arbetare som jag… Jag återkommer – kanske.

onsdag, februari 14, 2007

Jobb-blogg

Idag började jag arbeta på Saab Aerosystems här i Linköping. Som infödd linköpingsbo – till på köpet uppvuxen i Bankekind där flygplanen påbörjar inflygningen till Saab-fältet – känns det mycket bra och jag har bloggat om några av Saabs produkter tidigare.

I ett första skede är det ett projekt fram till sommaren men jag hoppas att det ska hålla på längre. Jag kommer inte att blogga om mitt arbete, men det är spännande och utmanande.

Det är också någonting jag är utbildad för. Jag är glad för att jag inte fastnat på ett politiskt arbete där jag är utlämnad till ombytliga väljare eller partikamrater för att få behålla jobbet. Jag utesluter inte att jag någon gång i mitt liv kommer att vilja jobba med politik på heltid, men just nu tycker jag inte att politikernas anställningsvillkor uppväger den enorma personliga uppoffring det innebär.

Även om jag inte ska blogga om mitt arbete så ser jag att jag i ett av inläggen om Draken jag länkar till ovan lovat Baron de Baz att jag ska förklara varför ett stridsflygplan kan vara ett underverk. Eftersom jag lovat måste jag hålla löftet, även om det jag argumenterar för skulle kunna gynna min arbetsgivare. Jag vet inte när jag kommer att ta mig tid att skriva det. Men det kommer…

söndag, februari 11, 2007

Obama, Clinton - och smutsiga republikanska tricks

Även om Barack Obamas presidentkandidatur i praktiken inleddes för en månad sedan kom det traditionella officiella tillkännagivandet vid ett elektrifierande tal igår. Tillkännagivandet var fyllt av historiska referenser; från samma plats – utanför den gamla delstatskongressen i Springfield, Illinois – hade Abraham Lincoln tillkännagett sin kandidatur till Senaten 1858. Lincoln kom som president att förhindra sydstaternas försök att bryta sig loss och splittra de Förenta Staterna och han avskaffade slaveriet. Om Obama blir vald blir han den första svarta amerikanska presidenten någonsin och han kampanjar på ett budskap om att ena en nation som under ett extremt republikanskt fundamentalistiskt högerreligiöst styre blivit allt mer splittrat.

Samtidigt besöker den andra demokratiska giganten den viktiga primärvalsstaten New Hampshire för första gången på ett decennium. Hillary Rodham Clinton fortsatte sin konversation med de amerikanska väljarna vid en liten stad långt bort i norra New Hampshire. Det i sig är en signal till väljarna om att konversationen är på allvar. Ingen plats är så liten och oviktig att Clinton ska strunta i de människorna som bor där.

Mycket kommer att hända innan det är avgjort vem som kommer att representera demokraterna i presidentvalet om nästan två år, men just nu utvecklas det mot en strålande envig mellan två värdiga och mycket skickliga kandidater.

En olustig del i ett system som det amerikanska där kandidater utses i relativt öppna omröstningar för partimedlemmar och ibland även för övriga väljare, är inslaget av negativt kampanjande med udden riktade mot de egna partivännerna för att skrämma bort väljarna från dem. För någon vecka sedan rapporterades – felaktigt – av det högerinriktade Fox att Barack Obama gått i en extremt muslimsk skola då han under några år i sin barndom växte upp i Indonesien. Fox berättade att uppgiften spridits av en anonym källa i Hillary Clintons kampanj.

Nu verkar det istället som om den osanna uppgiften var ett försök till en dubbelstöt mot båda de ledande demokraterna. Dels spreds osäkerhet om Obama verkligen är kristen. Dels kan demokratiska gräsrötter stötas bort från Clinton eftersom hennes ”attack” på Obama kan ses som opassande. Och nyheten skulle också kunna provocera fram en motattack från Obama på Clinton, och så skulle förödande inbördes stridigheter vara igång. Allt till republikanernas lycka naturligtvis.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2008, presidentvalet, Barack Obama, Hillary Rodham Clinton och politik

fredag, februari 09, 2007

Uppsnappat - om forskning...

Idag har jag varit på utbildningsdag för ledamöterna i etikprövningsnämnderna i Sverige. Från scenen hör jag:
”Det är inte bara inom det medicinska området man ska kunna forska. Det finns ju samhällsvetenskaper också där man ibland tycker att man forskar…”

Aj då!

Andra bloggar om forskning

torsdag, februari 08, 2007

Varning för bloggande

Lite stiltje på bloggfronten – och det är kanske lika bra det. Washington Posts blogg The Fix rapporterar att kommentarer du kastar ur dig på din blogg alltid kommer att finnas kvar och kan ställa till problem för dig i framtiden. I just det fallet de refererar till är det två personer som anställts av John Edwards presidentkampanj som skrivit anti-katolska kommentarer på sina respektive bloggar tidigare. Nu kräver åtminstone en katolsk organisation att dessa ska avskedas från Edwards presidentkampanj. Jag borde kanske titta igenom vad jag skrivit på min egen blogg och sedan fundera på vad jag egentligen kan arbeta som…

Bloggstiltjen har flera orsaker. Dels verkar det som jag ska börja arbeta – nästan på riktigt – så det är en massa saker som det är skönt att få undangjort innan jag börjar arbeta. Dels har jag – lyckligtvis tillsammans med Anna Larsson – blivit ansvariga för hemsidan för socialdemokraterna i Linköping. Ännu så länge har vi inte fått så mycket fart på innehållet; jag har fullt upp med att lära mig hur tekniken fungerar och vi har inte heller bestämt oss för hur vi vill att hemsidan ska användas. Kom gärna med synpunkter, idéer och uppslag!

Sedan finns det andra saker som också måste skötas och som tar tid från bloggandet. Trots oppositionsrollen ska ett parlamentariskt arbete bedrivas i det som än så länge är världens bästa landsting. Folkrörelsearbetet fortsätter: vaderna värker fortfarande av träningsvärk efter en eftermiddags flygbladsutdelande i trappuppgångarna här i Valla (nu måste jag kopiera upp fler flygblad innan vi kan fortsätta – stora delar av flygbladets innehåll finns här).

Men jag ska försöka ta tag i bloggandet. Uppslag saknas inte; regeringens skolpolitik där man överger kunskapsskolan och inte tycker att alla elever ska ha möjlighet att läsa vidare på högskolan, den borgerliga majoriteten i östgötalandstinget och hur de riskerar att slå sönder den likvärdiga vården i länet, deltagande i den regionala debatten inför ansvarskommittén betänkande, allt som händer i den amerikanska presidentvalskampanjen, hur den nya borgerliga majoriteten i Linköping ökar stödet till skolor på landsbygden genom riktade nedskärningar i socialt utsatta områden… Ni ser, listan kan bli lång.

lördag, februari 03, 2007

Efter ovädret

Förra veckan var jag vid vårt fritidshus i Gränna för att inspektera skadorna efter stormen Per. Stormen förde bort en massa av stranden; båthuset – en betongbunker som min farfars bror byggde på 30-talet – hänger delvis i luften men håller fortfarande ihop. Nu hoppas jag på hård nordanvind så att stranden vandrar tillbaka.Utanför mitt hus skadades popplarna så mycket att de har tagits ner. Det är tråkigt. Jag gillar popplar.Men för att få lite perspektiv, här nedan ser ni en bild på en gata i Denver, Colorado, jag fick i veckan. Där har det varit ett snöoväder i veckan sedan före jul. Visst borde de dela med sig av sin snö!?

Robur svarar?

Jag har fått svar på mitt brev till Robur, och nu blir jag riktigt bekymrad för mina besparingar som Robur förvaltar. De skriver

”Hej!
Jag har skickat ditt mail vidare.
Svensk aktiebolagslag kan knappast tillämpas på ett rysk bolag.

Med vänliga hälsningar
[underskrift]
Swedbank”


Mina reflektioner:
1. Det är bland annat via Robur Småbolagsfond Sverige jag äger aktier i Vostok Nafta. Inte via Småbolagsfond Ryssland.
2. Oavsett var bolaget är registrerat borde väl min fondförvaltare - som aktieägare - vända sig mot att bolagsstyrelsen agerar i strid med bolagsstämmans beslut? Betyder det här att jag bara kan lite på att Robur värnar spararnas intressen då de äger aktier i bolag registrerade i Sverige?
3. Mitt brev berör inte något ryskt bolag utan Vostok Nafta. Om min fondförvaltare väljer att stillatigande acceptera eventuell trolöshet mot huvudman i ett bolag registrerat på Bermuda och noterat på Stockholms fondbörs med hänvisning till rysk aktiebolagslagstiftning vet jag inte om jag ska ha så stort förtroende för Robur som fondförvaltare längre. Dessutom är kraven som ställs på styrelsen enligt Bermudas aktiebolagslag (Bermuda Companies Act, Part VI section 97) liknande kraven i den svenska aktiebolagslagen.

Slutligen, som aktieägare i Swedbank är jag bekymrad om Swedbanks fondbolags står för sina andelsägares intresse. Det kanske är dags för mig att ta mitt eget ägaransvar på Swedbanks bolagsstämma…

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Robur, Vostok Nafta, fonder och ekonomi

torsdag, februari 01, 2007

Aktieägande i Vostok Nafta

Idag skickade jag ett brev till min fondförvaltare Robur. Jag var intresserad att veta om de stillatigande tänker acceptera att bolagsstyrelser skänker bolagets – och därmed aktieägarnas – pengar till sina kompisar så som fallet är med Carl Bildts optioner i Vostok Nafta. Jag har tidigare bloggat om det här. Brevet kan ni läsa nedan – jag skickade det till fonder.forsakringar@swedbank.se

***

Jag äger bland annat fondandelar i Roburs Mixfond och Småbolagsfond Sverige. Genom dessa fonder är en del av mina pengar placerade i Vostok Nafta; Mixfondens ägande är 18 mkr och Småbolagsfond Sveriges 5,7 mkr.

Då Vostok Naftas styrelse beslutade att Carl Bildt skulle kunna lösa in sina optioner bröt de mot de villkor ni och andra aktieägare fastställt på bolagsstämman.
”Optionerna förfaller om uppdraget som styrelseledamot upphör på ledamotens egen begäran.”

En genomgång av detta har bland annat gjorts av Dina Pengar.

I och med att Bildt lämnade styrelseuppdraget då han blev utrikesminister förföll optionerna. MEN, Vostok Naftas styrelse har beslutat att Bildt ska få behålla dem – i strid med vad bolagets bolagsstämma beslutat. Styrelsen har alltså de facto beslutat att ge Carl Bildt en gåva som motsvarar optionernas värde.

Aktiebolagsslagen 29 Kap. 1§ ålägger en bolagsstyrelse att alltid agera i bolagets intresse. Om de fattar beslut som står i strid med bolagets intresse kan styrelseledamöterna bli personligt ersättningsskyldiga för den skada de åsamkat bolaget och därmed bolagets aktieägare. I det här fallet är skadan värdet på den gåvan bolagsstyrelsen skänkt Carl Bildt.

Styrelsens – eller den person som beslutat om att Bildt fått behålla sina optioner trots att han inte längre uppfyllde villkoren för detta – agerande kan också vara trolöshet mot huvudman enligt Brottsbalken 10 kap. 5§..

Då mina pengar via Roburs fonder är investerade i Vostok Nafta undrar jag hur Robur kommer att agera för att ta tillvara mina intressen. Avser ni att vidta åtgärder för att bolaget ska ersättas för den förlust bolaget åsamkats genom att avgångna styrelseledamöter kunnat lösa in optioner i strid mot de villkor ni ställt er bakom på bolagsstämman?

Vänliga hälsningar
Martin Tollén


Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Robur, Vostok Nafta och Carl Bildt