fredag, december 30, 2005

Arbete pågår - public-service-tips

De närmsta veckorna kommer jag att vara upptagen med arbete och inte ha tid att blogga så mycket. I väntan på mer frekvent bloggande tänker jag tipsa lite om vad ni kan göra under tiden.

Sven bloggar om mellandagsläsning och själv tänkte jag komma med lite tv-tips. Jag ägnade delar av julledigheten åt att titta igenom förra årets demokratiska partikonventC-SPAN. C-SPAN är en fantastisk resurs. Tack vara dem har jag nu äntligen fått se Bush-tvillingarnas Jenna och Barbara famösa tal på republikanernas partikonvent. Välj filmen från andra dagen och leta fram deras introduktion av Arnold Schwarzenegger.

Och vet ni vad? De har till och med Al Gores version av macarena!

Vem? Nörd? Jag?
Den mångsidige och uppmärksamme begåvningen Palle Håkansson tipsar via sin blogg om CHTV - China Public Television som finns på SVT:s hemsida. Där kan ni titta på tidigare sändningar och däremellan kan ni spela roliga datorspel som Den Långa Marschen II eller Generaldirektörsmemory.

lördag, december 24, 2005

God Jul

Till er som tycker att jag borde sagt, skickat eller mejlat en julhälsning ger jag det här julkortet från mig och det Flygande Spagettimonstret.Risgrynsgröt åt jag tillsammans med bland annat en kusin som inte riktigt delar min politiska uppfattning. Därför kunde jag inte låta bli följande rim:
Länge leve Tarja, presidenten
Nu tar jag en liten sked av gröten!

fredag, december 23, 2005

Födelsedagsbarnets flaggdag

När jag var ute för att handla julklappar upptäckte jag att det flaggades runtomkring i Linköping. Jag antar att det är någon födelsedag som högtidlighålls på det sättet. Nu ikväll kom jag på vad det måste vara som vi firar:

TRANSISTORN

Det var den 23 december 1947 som transistorn visades upp för första gången av Bell Labratories. När Ny Tekniks läsare fick rösta fram 1900-talets viktigaste uppfinningar toppade transistorn välförtjänt listan. Med transistorn startade utvecklingen som gör att vi idag har datorer, internet, rymdfärder, miniräknare, cd-spelare - säg vad du vill...

Det är som sagt inte bara Ny Tekniks läsare och jag själv som hyllar transistorn. Idag gjorde flaggorna i Linköping det också, för det finns väl ingen födelsedag som är mer värd att fira idag?

Här finns en bild på Bell Labs Type A-transistor

måndag, december 19, 2005

PSU i Östergötland

Inte bara amerikaner gör opinionsundersökningar. SCB:s stora partisympatiundersökning är nedbrytbar på valkretsnivå. I Östergötland går socialdemokraterna fram 5 procentenheter till 38,7 procent medan moderaterna backar lika mycket. Nu är felmarginalen stor – 6 procentenheter – men det är ändå roligare att öka inom felmarginalen än att minska inom felmarginalen, eller hur?

söndag, december 18, 2005

Lika som bär

<--Martin Cameron-->

Jag har äntligen fått någonting annat än en vit ruta som resultat då jag testar vilken kändis jag är mest lik på www.myheritage.com. Jag och Malin Westman Karlsson har tidigare kommenterat det här och här. Som du kan se här är jag till 58 procent lik Cameron Diaz.

Allra mest lik - på 61 procent när - är jag Elton John. Jag stämmer till 57 procent överens med mediamogulen Rupert Murdoch. Innebär det att jag har rätt till 57 procent av hans mediaimperium?

Både Steven Soderbergh (mannen bakom K Street) och Anna Lindh finns på min look-alike lista.

lördag, december 17, 2005

Giuliani/McCain mot Clinton/Edwards 2008?

Jag har tipsat om Washington Posts blogg The Fix som redovisat sina hetaste kandidaterna inför det amerikanska presidentvalet 2008. Nu visar CNN resultatet från några mycket tidiga opinionsundersökningar där stödet för eventuella kandidater testats. Har de rätt kommer nästa president från New York: före detta borgmästaren Rudi Giulliani (R) ställs mot Senator Hillary Rodham Clinton (D).

En outsider är – som jag tidigare nämnt – Senator John McCain (R-Arizona). Bland demokraterna är HRC:s ledning ganska stor medan kampen om andraplatsen är jämn mellan Senator John Kerry (D-Massachusetts) och fd Senator John Edwards (D-North Carolina). En sammanställning av flera opinionsundersökningar finns här.

torsdag, december 15, 2005

Att ta ansvar, del 2

Jerker Söderlind presenterar i Aftonbladet en rad idéer på hur samhällsbyggnad kan bli ett verktyg i arbetet mot segregationen. Förslagen är intressanta och bör tas på allvar.

Tyvärr kan han inte - liksom i förbigående - låta bli att skuldbelägga Nalin Pekul för att hon meddelat att hon ska flytta från Tensta. Aftonbladet rubriksättare väljer till och med att göra det till huvudsaken i hans artikel.

Om det är Nalin Pekul som genom sitt eget val av boende ska bryta segregationen borde hon väl istället uppmanas att bosätta sig på Östermalm för att det området ska bli lite mindre segregerat?

Och det där med Jerker Söderlinds krav att Nalin genom att bo kvar i Tensta ska ta ett ansvar för att bryta segregationen: vilket ansvar tar Jerker Söderlind själv? Genom lite slående i dessa fantastiska moderna telefonkataloger som finns förstår jag att Jerker Söderlind själv bor i ett välmående villaområde i Nacka. Om det här är dagen som vi ska ta ett eget personligt ansvar för att bryta segregationen, borde då inte Jerker Söderlind erbjuda sig att byta bostad med Nalin Pekul?

Den första artikeln om att ta ansvar handlar om borgerliga avgångskrav.

onsdag, december 14, 2005

Min önskelista

Nu har mina släktingar börjat tjata på mig för att få en önskelista. Min lillasyster är inte riktigt nöjd med vad jag presterat hittills: snälla småsyskon som är duktiga i skolan ("Det har du ju redan" påstår hon), en större lägenhet ("Det kan inte jag ge dig"). Det enda som funnit nåd så här långt är en ny mössa, en almanacka och en pyjamas, men det verkar inte släkten nöja sig med och jag tycker själv att det låter lite trist.

På bloggarna jag läser har jag letat efter uppslag men Kristins önskelista hamnar nog i samma genre som en större lägenhet (och dessutom är mitt examensarbete avklarat)

Det mest förhoppningsfulla jag läst är Joel Malmqvists artikel Julen - den suboptimala högtiden. Joel argumenterar för att vi själva vet bäst vad vi föredrar och att det är bättre att vi köper våra egna julklappar än att någon annan gör det. Jag är böjd att hålla med. I så fall skulle jag nog spara mina pengar i väntan på att jag behöver någonting - något som kan köpas för pengar i alla fall.

Naturligtvis finns det undantag. Min moster Marie brukar hitta julklappar jag inte själv visste att jag behövde: en gigantisk plåtburk med småkakor (som räckte till kaffet ända till midsommar) ena året och en burk med honung andra året. Dessutom tror jag att de varma och vackra stickade raggsockorna som jag har på mig just nu också är en julklapp jag fått från henne. När Kikki Göransson var nyvald ordförande i Byggnämnden hittade jag på ett antikvariat en bok om Byggnämnden i Linköping! Förra året köpte jag en julklapp till Hanna Arneson då vi var i Rumänien, en bok av Che Guevara på rumänska! I den presenten finns det fler budskap än vad jag själv har lyckats komma på...

Lite i linje med det Joel skriver kan jag tipsa om mitt förslag till årets julklapp: köp tjugan-lotter. Köp dem dessutom av mig så går intäkterna till Valla s-förening!

söndag, december 11, 2005

Linköpings moské

I Linköpings finns planer på att bygga en moské. Idag tvingas Linköpings muslimer hålla till i olika lokaler som inte är byggda för sådant. Det dröjde inte länge efter medias rapporteringar innan sura dofter avslöjandes människans sämre sidor sipprar fram. En man konstaterar kort i Corren att ”moskeér hör inte hemma i den fria världen”. Han får understöd av en åsiksfrände som frågar ”hur många kvinnliga imamer finns det?” . Han fortsätter: ”De svar du kommer att få verifierar att Bengt Hallin har rätt. Moskéer hör inte hemma i den demokratiska världen, så länge inte jämlikhet mellan könen råder.”

Så kan han alltid tycka, men varför har vi inte sett samma insändarskribent förfasas över att det finns en katolsk kyrka i Linköping?

Mot dessa uppstötning kontrasterar den resonerande och eftertänksamma imanen Noureddine Moussaoui som arbetar för en moské i Linköping – och för den delen, biskopen i Linköpings stift Martin Lind.

Min julklapp till Correns inskränka insändarskribenter blir Edward Kennedys Truth and Tolerance in America. Jag har länkat till talet tidigare, men det är fortfarande ett lysande försvar för yttrande- och religionsfrihet.

fredag, december 09, 2005

Krisledning?

Idag hade de borgerliga partierna ett "krismöte" för att reda ut sin oenighet. De har nämligen lite olika strategier för hur naturkatastrofen i Sydostasien för ett år sedan ska kunna bli svensk inrikespolitik under nästa år.

De borgerliga partiernas hantering av frågan - med dagens "krismöte" som en del - ger verkligen förtroende för deras förmåga att hantera en riktig kris. Eller kanske inte...

tisdag, december 06, 2005

Du ska va' president

Idag är det Finlands självständighetsdag. Där går det. Jag vet hur jag skulle rösta om jag fick. I USA får de rösta 2008 men det spekuleras redan. The Fix listar de fem hetaste kandidaterna från vardera parti:

Demokrater
Evan Bayh
Hillary Rodham Clinton
John Edwards
John Kerry
Mark Warner

Bubblare: Wesley Clark

Republikaner
George Allen
Bill Frist
Rudy Giuliani
John McCain
Mitt Romney

Bubblare: Newt Gringrich!

Uppdateringar

Nu är min länklista lite aktualiserad. Jag har tagit bort länkarna till några sommarsporter (cykling och Formel 1) och lagt till Volvo Ocean Race som jag bloggat om tidigare. Sommarsporter - jag inser plötsligt att jag inte länkat till mitt favoritlag men det måste bli varmare innan jag rättar till det. Jag ska kanske blogga om dem istället om jag får tid.

Bland bloggarna har jag rensat bort några som verkar lagt av. Samtidigt gläds jag åt att min blivande cykelklungkompis Sven Wennerström äntligen börjat använda sin blogg. Förhoppningsvis får jag svar på utmaningen Sven fick för ett halvår sedan...

Andra bloggar som tillkommit är Aktuellt i Politiken, Republik! Nu! blog! samt The Fix - washingtonpost.com's Politics Blog.

Att ta ansvar = att avgå?

"Någon måste ta ansvar och avgå!" säger oppositionsledaren.

Är det att ta ansvar då man släpper styråran? Är det inte ett större ansvarstagande att styra åt rätt håll? Anna Larsson resonerar klokare och utförligare om detta.

måndag, december 05, 2005

En komplett skivsamling?

Som många av er vet är jag en musikalisk analfabet. När jag tar en paus från det som jag brukar lyssna på då jag är hemma är det annat än musik som spelas. Men jag har tidigare påstått att det räcker med tre böcker för att ha en komplett bokhylla, så om jag skulle allmänbilda mig, vilka tre skivor får inte saknas om jag ska ha en komplett skivsamling?

Republiken Linköping

Ett av mina mest misskötta uppdrag är det som lokal kontaktperson i Linköping för Republikanska Föreningen. Det har varit ett ständigt dåligt samvete att jag inte tagit några initiativ. Nu är det hög tid att vi republikaner i Linköping träffar varandra för att diskutera om och hur vi kan bedriva en lokal verksamhet och hur vi ska vara organiserade.

Imorgon tisdag 6 december - vilket passande nog är Republiken Finlands självständighetsdag - träffas vi klockan 18.00, för en förutsättningslös diskussion om Republikanska Föreningen i Linköping. Vi kommer att vara i SSU-Linköpings lokal på Platensgatan 18 (precis vid korsningen med Berzeliigatan).

Ni som inte fått en inbjudan mejlad till er är inte registrerade som medlemmar i Rep-F boende i Linköping. Se till att registrera dig som medlem och skicka gärna ett mejl till mig, eller dyk upp direkt imorgon.

Välkommen!

söndag, december 04, 2005

Vem diskriminerar?

I lördags var jag på ett seminarium med LO:s vice ordförande Erland Olausson. Seminariumet handlade om kollektivavtalen och det gick naturligtvis inte att undvika att diskussionen kom in på fackföreningsrörelsens inställning till arbetskraft från andra länder.

Det är märkligt att fackföreningsröreslsen framställs som främligsfientlig då de kräver att ingen ska ha sämre lön för att de kommer från ett annat land. Om ett företag skulle anställa 10 letter och betala dem hälften av den lön de betalde sina svenska anställda skulle de säkerligen beskyllas för diskriminering. Om ett företag istället anlitar ett annat företag som betalar sina letter hälften av de svenska lönerna ska det enligt kritikerna av fackföreningsrörelsen vara facket som är dskriminerande då de protesterar.

Ibland argumenteras för att vi ska acceptera skillnader beroende på vilket land kommer från. Jag tror det har tillämpats en gång tidigare - i apartheidtidens Sydafrika där färgade fick arbeta enligt de avtal som gällde i deras "homelands". Är det i 1980-talets Sydafrika "liberalerna" på DN hämtar sin inspiration?

Erland Olausson har tagit upp delar av det hand pratade om i en artikel i Norrköpings Tidningar.

Sjukvårdspartiet

Sjukvårdspartiet har nu beslutat att de ska ställa upp i riksdagsvalet. Visst, som hälso- och sjukvårdspolitiker låter det trevligt med krav på att vården ska få mer pengar. Skrapar vi lite på ytan visar det sig dock att partiet mer handlar om tom retorik och populism. Jag har skrivit om vad sjukvårdspartiet vill i en tidigare blogg: Drick bensin.

Linköping demonstrerar

I oktober demonstrerades det i Linköping. I onsdags – 30 november – var det istället Linköping som demonstrerade. Det var en värdig demonstration utan inbussade höger- och vänsterextrema huliganer, utan maskerade ansikten. Istället var det ett klart och tydligt ställningstagande för yttrande-, tryck-, religions-, förenings- och mötesfrihet.

Nationalsocialistisk front är tydliga med att de vill avskaffa demokratin. Det har de rätt och tycka och de har rätt att propagera för den uppfattningen. De har också beslutat sig för att ställa upp i kommunfullmäktigevalet i Linköping och då får de en tydlig bedömning av vad linköpingsborna tycker om detta.

När det demokratiska Linköping demonstrerade, på den traditionellt högernationalistiska högtidsdagen 30 november, syntes inte några demonstrerade nazister till. Det kanske beror på att deras enda aktiva medlemmar i Linköping sitter häktade, trots att de påstår sig vara det parti som är hårdast mot brott och vill införa dödsstraff. För deras egen skull är det kanske tur att de ännu inte lyckats med det sistnämnda?