torsdag, juni 30, 2005

Aftonbladet + Bush = sant?

Klimatförändringar riskerar att leda till fler översvämningar, jordskred, högre havsyta, fler insektsangrepp - även här i Sverige. Det rapporterar Statens geotekniska institut. Lärdomen borde vara att klimatförändringarna påverkar även oss i Sverige och att vi ska vara rädda om miljön.

Samma dag som rapporten överlämnas till regeringen startat Aftonbladet ett "uppror" mot bensinskatten. Ordet "uppror" förpliktigar tycker jag, så när får vi se ledare som också handlar om bensinskatten. Förslag på rubriker:
* Kör mer bil - strunta i miljön
* Aftonbladet stödjer Bush - skrota Kyptoprotokollet
* Det ska inte kosta dig något att förstöra miljön
Det finns säkert många förhållanden i världen som förtjänar ett uppror - rapporten från SGI om klimatförändringarna visar på ett område. Aftonbladet har gjort sitt val; trots att jag inte borde haft några förväntningar på skräptidningen så är jag ledsen och besviken över deras prioritering. Nu gör de en läsaromröstning inför valet också - passa på att göra din röst hörd.

På tal om bensinslukare - på lördag börjar Tour de France!

Uppdatering torsdag eftermiddag
Nu har Aftonbladet - sent omsider - också upptäckt SGI:s rapport. Men något vidare stort utrymme får den förstås inte...

onsdag, juni 29, 2005

Kommunalisera kvinnojourerna?

Liljeblads blogg skriver Håkan om ROKS och deras - trots den pågående debatten - viktiga arbete. Jag håller med om det Håkan skriver och tänkte bekräfta hans åsikter genom att skriva om temat här också.

För en tid sedan läste jag en insändare i någon tidning, det kan ha varit Folkbladet, Corren eller NT. Där krävde insändarskribenten att kommunernas stöd till de lokala kvinnorjourerna omedelbart skulle dras in på grund av ordförandens uttalande och att kommunerna själva skulle ta över kvinnojourernas verksamhet. Ibland blir det så fel att det blir rätt! För egentligen är det absurt att skyddet för misshandlade kvinnor bygger på att en massa kvinnor arbetar ideellt. Hade det handlat om män - som offer eller som arbetskraft - är jag övertygad om att de som arbetat inte hade nöjt sig med att arbeta gratis och att de inte hade behövt göra det heller.

Insändarskribentens slutsats blev att kommunerna ska driva kvinnojourerna istället för att ideella organisationer gör det. Han är nog inte medveten om att det skulle bli betydligt dyrare än idag - med anställd kommunal personal istället för gratisarbetande ROKS-kvinnor. Samtidigt är det nog det som är riktigast om vi nu vill värdera mäns och kvinnors arbete lika. I sådana här frågor blir jag lätt en statssocialist - eller kanske snarare en kommunsocialist!

tisdag, juni 28, 2005

Fotboll på söndag

Stadens bästa fotbollslag möter Mallbacken på söndag klockan 16.00. Eftersom jag fått frågor om det finns några planer på att titta på matchen tillsammans föreslår jag att de av oss som vill det träffas utanför entrén mot S:t Larsgatan en kvart före avspark.

Något för Riksdagen?

Was Will Spartacus har jag tidigare refererat en BBC-artikel om hur det går du du försöker att enbart prata politik då du är på speed-dating. En lite annorlunda övning hittade jag på en amerikansk hemsida: rösta fram den hetaste senatorn (förutom Barack Obama som ses som så överlägsen att han inte får vara med). Kommer någon att göra något liknande för våra riksdagsledamöter. I så fall får Johan Löfstrand min röst. Eller kanske Veronica Palm - henne utsåg jag till Sveriges snyggaste politiker då Corren lät mig vara "mannen på gatan" någon gång under första halvan på 1990-talet!

måndag, juni 27, 2005

Lärdommar av ett cykelfiasko

Efter att ha fått många mils eurosportcyklande i benen tänkte jag att det nog inte var så svårt att trampa själv. I lördags tänkte jag därför cykla hem från Gränna, trots den starka nordliga vinden. Jag lärde mig några nyttiga saker:
1. Det är viktigt att vara välklädd. Jag frös, särskilt om benen och då är det svårt att cykla.
2. Drick ordentligt med vatten. Jag hade inte tillräckligt med mig och då tar krafterna snabbt slut.
3. Hushåll på energin. Jag gick ut alldeles för hårt i motvinden och hade ingen matsäck med mig, så strax efter Ödeshög var krafterna helt slut men jag lyckades på något sätt ta mig till Mjölby där min far - som var på hemväg från Gränna med bil - fick plocka upp mig.

Men det är nog egentligen inte så att jag gjorde något fel; det måsta vara utrustningen som inte höll måttet. Idag har jag skaffat mig cykelbyxor, vindjacka och handskar så imorgon cyklar jag till Mjölby och tillbaka för att revanschera mig, med kexchocklad i fickan och inplanerad vattenpåfyllning på vägen. Det är nog dags att jag skaffar mig en riktig cykel också så ska jag nog ta mig både till Gränna och tillbaka!

Det blir en bra uppladdning inför Tour de France - det återkommer jag till senare.

söndag, juni 26, 2005

När Ekot blev en Räv

Allt som rapporteras i media behöver nödvändigtvis inte vara den fullständiga sanningen. Ibland verkar det vara frestande att istället rapportera det som lyssnarna, tittarna och läsarna förväntar sig och sådant som bekräftar deras världsbild. Fox är väl det starkast lysande exemplet på sådan ”journalistik” men i den svenska EU-rapporteringen går det också att hitta försök att tillfredsställa sådana förväntningar. För svensken förväntar sig att EU på ett oförståeligt sätt lägger sig i en massa detaljer för att jävlas så mycket som möjligt med vanligt folk.

Under midsommarhelgen rapporterades att vi inte skulle få ha kvar tvättråden på våra kläder - det hade EU bestämt! Konsumenter var ilskna. Klädförsäljare var upprörda och såg framför sig reklamationer av söndertvättade kläder. Konsumentombudsmannen protesterade och uppmanade regeringen att agera ("och försöka verka för att man inför krav på skötselmärkning i hela EU" – i vissa fall kan vi svenskar visst acceptera att EU lägger sig i detaljer...)

Men vad handlade det egentligen om? Jo, att kravet på tvättråd betraktas som ett handelshinder. En klädproducent kan välja att ha tvättråd i alla sina kläder. En klädförsäljare kan välja att bara sälja kläder med tvättråd. Och jag som konsument kan välja att bara köpa kläder med tvättråd. Enda skillnaden mot idag är att Konsumentverket inte får sluta en överenskommelse om märkning med Teko-branschen som kräver att de märker kläderna.

När hela bilden redovisas är det inte mycket kvar av EU:s klåfingrighet. Men folket förväntar sig ett klåfingrigt EU så då är det den bilden som ges i rapporten, även om den inte är helt sann. Jag måste väl acceptera att det är så dagens nyhetsförmedling fungerar fast jag tycker det är tråkigt att det är Ekot som försöker efterlikna Fox.

torsdag, juni 23, 2005

Kompakt missnöje - och ändå ganska bra

"Missnöjet är kompakt" med regeringen rapporterar media idag med anledning DN/Temos junimätning och en rapport från SOM-Institutet vid Göteborgs Universitet. Inte bara missnöjet är kompakt; i media skrivs mycket negativt om socialdemokraterna, skandalerna har duggat tätt, partiordföranden är inte populär och arbetslösheten är för hög. Så är läget i Sverige idag.

Och ändå säger nästan en tredjedel av väljarna att de tänker rösta på Socialdemokraterna. Tänk vad många som i så fall borde rösta på s när missnöjet inte är kompakt - när de bara är missnöjda lite i allmänhet. För att inte tala om röstandelen då människor är nöjda! Ja, i så fall kanske dagens opinionsundersökning egentligen är riktigt positiv.

Dessutom, de centerpartister som visas på TV verkar överlyckliga över sitt partis framgång. Och folkets dom är... 7,2 procent! Det måste betyda att vi socialdemokrater kan vara lite mer än fyra gånger så överlyckliga som centerpartisterna?

lördag, juni 18, 2005

Vad är det med fotboll?

Nu skriver jag om fotboll igen. Fotbollsartiklar utgör nu en oproportionerligt stor andel av artiklarna på min blogg med tanke på mitt intresse för sport i allmänhet och för fotboll i synnerhet. Jag är mycket mer intresserad av annat som händer i samhället men även i fotbollen speglas samhället vi lever i.

I en tidigare kommentar hävdar jag att vi är många i Linköping som skiljer mellan fotboll och herrfotboll, eller för att citera replikväxlingen med min kära lillasyster tidigare i år:
- När börjar Allsvenskan, frågar syster min
- Den började väl i lördags, svarar storebrodern som talar först och tänker sedan
- Nej, jag menar Allsvenskan - inte Herrallsvenskan!

På många andra håll inom idrotten är det ändå herrarna som räknas som norm och kvinnorna som ses som avvikande. Det senaste exemplet är de uttalanden som UEFA-presidenten Lennart Johansson gjorde i en intervju med BBC. Johansson har förklarat vad han menar och jag tycker hans förklaring ger en mer sympatisk bild av hans avsikt än vad den ursprungliga rapporteringen gav uttryck för. Men även i förklaringen lyser bilden igenom av damfotboll som något annat än riktig fotboll - sådan som herrar spelar.

Vad spelar det för roll hur fotbollsspelare ser ut? Jag är lika ointresserad av hur Hedvig Lindahl smikar sig som jag är ointresserad av huruvida David Beckham verkligen inte har ett enda hårstrå på kroppen. När jag sitter på Folkungavallen är det för att se på Linköpings bästa fotboll och för att ha trevligt tillsammans med mina kompisar - inte för att titta på vackra flickor. Det kanske de är också - jag ser alldeles för dåligt på så långt håll för att kunna avgöra det - men det finns säkert ungefär lika många vackra manliga spelare i det där hockeylaget som LFC samarbetar med.

Lennart Johansson kanske inte menade illa med det han sa - och till hans heder ska också tas att han tydlig tog avstånd från Sepp Blatters uttalanden som hur kvinnliga fotbollsspelare borde klä sig - utan det han sa kanske snarare speglar att han är en man av sin generation, så samma sätt som han för några år sedan uttalade sig om "svartingar" i Afrika.

Så vad är det med fotbollen? Ja, den är väl helt enkelt som resten av det samhälle som vi lever i.

torsdag, juni 16, 2005

Dagens hälso- och friskvård

Ikväll spelar svenska fotbollslandslaget semifinal i EM. Både i rapporteringen, i EM-truppen och på planen dominerar linköpingsbor och i framtiden blir det ännu bättre då fyra av de sju åttitalisterna i truppen spelar i Linköping. Lindahl är en av världens bästa målvakter och längs den högra sidlinjen har det emellanåt enbart varit linköpingsspelare från försvar till anfall: Larsson-Seger-Öqvist. Det skulle vara roligt om Karlsson fick en chans på vänsterkanten också.

Och ni som tittade på den andra semifinalen igår - mellan Tyskland och Finland - gick inte heller miste om duktiga linköpingsspelare. Anna-Kaisa Rantanen var i mitt tycke bäst i Finland och den som bäddade för det finska målet. Henne glömde Anna då hon tipsade om framstående finskor; just nu toppar hon min favoritlista!

Så ikväll klockan 1930 i TV4 är det avspark. Heja Linköping - förlåt, Sverige!

tisdag, juni 14, 2005

Dagens TV-tips: Kaurismäki

Det är något speciellt med Finland. Inte nog att finlandssvenskan är den vackraste svenska dialekten (till och med vackrare än öschötskan) och de har en nationalsång med strofen "Vårt land är fattig, skall så bli"! Finland har också gett oss Alvar Aalto, Arto Paasilinna, Mika Häkkinen – och Aki Kaurismäki (mycket karlar är det, lista gärna finskor jag missat i en kommentar!) Sveriges television tar sitt ansvar som kulturbärare och visar fyra av Kaurismäkis filmer. Förra lördagen satt min lillasyster och jag och skrattade åt Mannen utan minne samtidigt som vi ansträngde oss för att plocka upp finska glosor (och glospluggandet gick inget vidare...) Ikväll har de kommit fram till I hired a contract killer som visas i SVT2 klockan 2230. Titta på den och titta också på Flickan från tändsticksfabriken som visas en vecka senare, samma tid i samma kanal.

måndag, juni 13, 2005

S-Studenters styrelse

I helgen hade Socialdemokratiska Studentförbundet kongress och Eric Sundström avgick efter två lyckosamma år som ordförande. Jag kände inte Eric speciellt väl när han blev vald men nu känner jag honom bättre och tycker bra om honom. Nu har jag letat i lite gamla gömmor i min dator och då dyker Spartacus nominering av Eric upp; trots att inte jag visst så mycket om honom då måste jag erkänna att de argument vi kollektivt knåpade ihop visade sig stämma väldigt bra

"Spartacus har beslutat sig för att nominera Eric Sundström till förbundsordförande. Vi anser att Eric har en såväl politisk som social kompetens som gör honom mycket lämplig för uppdraget. Studentförbundet är en relativt liten organisation som vill expandera och då måste den politiska kompetensen vara på topp! Eric är en nytänkare fast rotad i den socialdemokratiska ideologin, han har stor politisk kompetens som bland annat har sin grund i arbetslivserfarenhet i hans uppdrag som talskrivare åt partisekreterare Lars Stjernkvist och i arbetet på den demokratiska tankesmedjan Progressive Policy Institute (PPI) i USA. I PPI jobbade han även på uppdrag av Tankesmedjan.sap. Under sitt arbete på partistyrelsen där Eric även var under valet har Eric även arbetat tätt tillsammans med pressavdelningen och har ett stort ansvar för mediakontakter. I höstens EMU-val anser vi att det är oerhört viktigt att det socialdemokratiska studentförbundet lyckas nå ut massmedialt med vår radikala hållning i frågan om euron.

Eric har studerat utomlands i omgångar i USA, Italien, Frankrike och Storbritannien och har då inriktat sina studier främst på internationella relationer med särskild inriktning på Europa, ekonomisk historia, nationalekonomi och statsvetenskap. När Eric varit utomlands har han hållit kvar kontakterna med Sverige och studentförbundet bl a genom att skriva mycket i Libertas och Tvärdrag. Eric har främst varit aktiv i studentklubben Societas och har där suttit i klubbens styrelse, han har även suttit i SSF:s jämställdhetsutskott och i Libertas redaktion.

Erics sociala egenskaper ser vi som en stor tillgång i förbundsstyrelsearbetet. Eric är en ödmjuk lyssnande person som entusiasmerar och får människor att känna sig duktiga. Detta är viktiga egenskaper i organisation där debatten stundtals kan bli hård med ibland stora meningsskiljaktigheter men där vi ändå har gemensamma strävanden som socialdemokrater."


Vid kongressen valdes Marit Nygren in i förbundsstyrelsen. Det är möjligt jag är jävig som karaktärsvittne, men jag tror att hon kommer att bli bra. Marit har bestämda åsikter som hon driver engagerat – samtidigt som hon är beredd att lyssna på andra argument och väga dem mot sin egen uppfattning och det har jag en väldigt respekt för. Det ryktas dessutom att hon sagt att Palle Håkansson är en ideologisk förebild för henne så vi kan säkert se fram emot en spännande utveckling i studentförbundet!

För övrigt tror jag att Magdalena Streijffert kommer att bli en utmärkt ordförande för studentförbundet.

söndag, juni 12, 2005

Bokutmaningen

Den avgörande orsaken till att jag startat min blogg är att Eric Sundström skickat vidare bokutmaningen till mig. Redan har mina kära vänner Marit Nygren och Anna Larsson tvingats börja blogga för att kunna svara Eric och då kan inte jag vara sämre!

1. Hur många böcker äger du?
I mina bokhyllor – och i boktravarna på mitt golv – är det ungefär 600 böcker. Sedan tillkommer några hyllmeter med pamfletter, broschyrer och kompendier, en massa ouppackade kassar på vinden samt några kartonger hemma hos mina föräldrar och i deras fritidshus.

Jag skulle behöva fler bokhyllor men för det behöver jag fler väggar, så det främsta skälet till att jag behöver en större lägenhet är att jag ska få plats med mina böcker. Någon som vill flytta ihop med mig och mina böcker? Fast så många böcker är egentligen en onödig överdrift; någon har någon gång sagt att det räcker med tre böcker i det kompletta biblioteket: "Clownen Jack" av Hjalmar Bergman, någon bok av Ivar Lo-Johansson samt ytterligare en valfri bok.

2. Senast köpta bok?
Påskharen gav mig "Vita bergens barn" av Per Ander Fogelström. Eftersom det är fånigt att bara äga en bok i en trilogi – och eftersom jag läst och tyckt om Fogelströms "Mina drömmars stad" – så kompletteringsköpte jag de andra böckerna i serien: "Vävarnas barn" och "Krigens barn". På bokreans slutspurt köpte jag också "Tage Danielssons paket" trots att jag redan har ett exemplar i bokhyllan men det kan vara bra med ett extraexemplar om jag måste ge bort en present någon gång. Jag köpte också "Gustav Vasa – landsfader eller tyrann?" av Lars-Olof Larsson. Efter landstingsfullmäktiges sommarbuffé i tisdags diskuterade jag Gustav Vasa med en av centerpartiets ledamöter. I skolan tyckte han att skolböckerna hade fel som inte tillräckligt framhävde riktigheten i dackeupproret – jag som socialdemokrat var tvungen att erkänna att jag istället hade hejat på den stora statsbyggaren...

3. Senast lästa bok
"Öppna prioriteringar i Östergötland – Del 1. Den politiska beslutsprocessen" av Karin Bäckman, Anna Andersson och Per Carlsson. När jag stolt berättade att jag tänkte svara detta fick jag frågan om jag inte läste någon skönlitteratur (och som sådan räknades visst vare sig Dagens samhälle eller Vision – Strategier samt ekonomiska ramar, Treårsbudget 2006-2008) och nej, jag läser inte skönlitteratur så ofta som jag borde. Men i vår har jag trots allt läst tre skönlitterära böcker, senast "Väggen" av Marlen Haushofer (inte på orginalspråk naturligtvis – mig stakandes fram på tyska skulle nog inte vara riktigt rättvist mot henne). Första gången jag stötte på boken var när jag lyssnade på P1 – denna fantastiska radiokanal! – någon gång förra året. Sedan diskuterade jag det jag hört med Marit och tror ni inte att hon hade boken i bokhyllan!? Jag fick låna den tillsammans med några andra läsvärda böcker ("Det onda ögat" och "Ett öga rött" som båda rekommenderas).

4. Fem böcker som betytt mycket för mig
Nuförtiden läser jag mest alla (?!) tidningar som finns på internet och inte så mycket böcker. Men några böcker har jag faktiskt läst i mitt liv. Det är naturligtvis knepigt att plocka fram fem speciella men jag gör ett försök som redovisas i kronologisk ordning:

* "Sagan om Vasa" av Bertil Almqvist. Mitt första besök på Vasamuseet var då jag var två år gammal och då fick jag den här boken. Därefter fick mina stackars föräldrar läsa den för mig varje kväll i flera år… Jag tror den väckte mitt intresse för historia, som väckte mitt intresse för samhällsfrågor, som gjorde att jag engagerade mig politiskt vilket gjorde att jag är den jag är!

* Något om romarrikets historia lånad på bokbussen i Bankekind, av två skäl. För det första är bokbussen en av världens bästa uppfinningar. Den kom till Bankekind en gång i veckan och därför lånade jag böcker en gång i veckan. När jag flyttade in till Linköping och nästan har biblioteket inom synhåll har jag inte längre något tvingande skäl att låna böcker en gång i veckan och därför blir det mycket mer sällsynt mellan mina biblioteksbesök! För det andra, efter att ha lånat alla bokbussens böcker om Rom tvingades mina – återigen stackars – föräldrar att bilsemestra en sommar i Italien så att Martin 8 år skulle kunna guida dem på alla sevärdheter...

* "Sveriges historia" av Annika Elmqvist och Pål Rydberg. En illustrerad svensk historia för barn (och ungdomar) som skildrar historien ur folkets perspektiv och med ett historiematerialistiskt förhållningssätt. Men det förstod jag inte då – jag märkte bara att den var annorlunda än alla andra historieböcker jag hade.

* "Nittonhundraåttiofyra" av George Orwell. Egentligen är hans essäer och tidningsartiklar ännu större än hans böcker, men "Nittonhundraåttiofyra" var boken som introducerade mig till hans övriga författarskap.

* "The living US constitution" av Saul K Padover. Det var en kursbok när min mor pluggade på college i Cincinnati 1967 och hennes marginalanteckningar finns kvar. Den visade mig idén bakom USA. Även om innehållet sett annorlunda ut om jag hade fått vara med och bestämma så tycker jag nog att James Madison slår Valéry Giscard d’Estaing...

5. Fem personer som jag skulle vilja svarade på de här frågorna
Elisabeth Axelsson som är den bästa bibliotekschefen som jag känner till och som gjort biblioteket i Valdemarsvik till det mest spännande folkbiblioteket i Östergötland. Det är dessutom flera böcker i min bokhylla som på ett eller annat sätt kan ledas tillbaka till Elisabeth

Carin Carelind som samtidigt som hon försöker upplysa mig om företagandets villkor sticker till mig ett och annat intressant boktips, senast "Alkemisten" av Paulo Coelho

Palle Håkansson som nog läser mer om svensk hälso- och sjukvård än någon annan i världen, men får han tid till att läsa något annat än det?

Lena Micko som inte bara är kommunstyrelseordförande i Linköping utan dessutom sägs vara riktigt beläst på franska

Sven Wennerström som borde dela med sig av sin bokhylla och sina boktips

Det skulle inte bara vara intressant att läsa deras svar på bokutmaningen utan också vara spännande om det också fick dem att börja blogga för de har mycket annat intressant att säga!

onsdag, juni 08, 2005

Jag ger mig!

Okej. Jag ger upp. Det är dags att inse faktumet att alla tydligen ska ha en blog i dessa dagar. Har du inte en blog så är du ute och det vill jag inte vara. (Att vara utomhus är en helt annan sak - det är jag gärna!)

Men att jag har en blog innebär inte att jag lovar att jag ska blogga. Om du förväntar dig ständigt nya kloka tankar så ska du inte komma tillbaka hit för så ofta tänker jag inte skriva här. Men det är å andra sidan inget löfte, så för att vara riktigt säker på att inte missa någonting så ska du kanske komma tillbaka ändå...